Laleaua este una dintre florile lunii mai care ne încântă cu frumusețea, mirosul și culoarea ei. Floarea este originară din Asia. Ea a fost cultivată și încrucișată pentru prima dată de turci, devenind un simbol al Imperiului Otoman. Modelele de lalele pe ceramică datează din anii 2200 până în 1600 Î.HR, dar au fost găsite și pe țesături din secolul bizantin. Încă din antichitate acesta a fost asociată cu sănătatea, bogăția și  norocul.

Cultivarea florilor în scop ornamental a început în secolul al XI-lea, când lalelele erau folosite pentru a îmbunătății aspectul intrării în casă dar și în exterior, în decorarea grădinilor. Introducerea lalelelor în Europa, le-au făcut să fie o marfă frenetică în timpul Maniei Lalelelor. Un bulb de allele, putea costa cât o vacă, o parcel de pământ sau chiar o casa întreagă.s Lalele au fost reflectate în tablouri și piese de artă ajungând să fie simbolul Olandei, principalul producător  pentru piețele mondiale de atunci dar și simbolul Iranului și al Turciei. În secolul al XVI-lea, sultanul Persiei îi dăruia alesei sale- lalele roșii care arătau pasiunea pe care acesta o nutrea.

Ambasadorul Imperiului Roman i-a trimis lui Clusius din Viena semințe și bulbi de lalele. Acesta le-a însâmânțat , iar după ce florile au ajuns la maturitate i le-a dăruit bacanului care dezorientat i-a mâncat  asezonați cu ulei și oțet. Dacă nu știai petalele lalelelor sunt comestibile și pot fi folosite ca înlocuitori pentru ceapă dar pot fi folosite și pentru a face vin. În Japonia din anumite varietăți de bulbi de lalele se prepară o făină specială. Dar cum una dintre principalele proprietăți ale lalelei este dragostea, dăruiește-le pentru a crește dorința și pasiunea.

O poveste spune că un copil frumos cu părul auriu pe nume Mary Gold privea fascinat în fiecare zi soarele. Iar într-o zi acesta a dispărut iar în locul lui a crescut o floare mică care semăna cu soarele. De atunci floarea îi poartă numele. Nicholas Culpepper a descris Calendula la  mijlocul anilor 1600, ca pe o plantă solară legată de semnul astrologic Leu dar si ca un remediu pentru întărirea inimii.

Astăzi se folosesc florile de gălbenele pentru proprietățile  sale antiinflamatore. Planta macerată ajută la vindecarea rănilor, la calmarea înțepăturii de albine dar și în tratarea afecțiunilor pielii. Unguentul de gălbenele este un calmant excelent pentru arsurile solare. În multe rețete florile dau un strop de culoare, adaugând o aromă blândă băuturilor, supelor și pesto-ului. O cană de ceai te va ajuta să ai o digestie ușoară. Spală-te pe față cu ceai de gălbenele pentru a avea un ten mai strălucitor.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE