Murele fac parte din familia trandafirului.

Originare din Asia, Europa și America de Nord și de Sud, murele pot fi găsite crescând pe toate continentele, cu excepția Antarcticii. În Europa și în America de Nord, murele au fost folosite în scopuri medicinale de sute de ani.

Primele înregistrări scrise despre utilizarea murului apar între secolele X și IV î.Hr. Dramaturgul grec Eschil și medicul Hipocrate menționează folosirea tulpinelor și frunzelor de mur înmuiate în vin alb pentru tratarea rănilor.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Pliniu cel Bâtrân menționa în secolul I d.Hr cum locuitorii Troiei culegeau mure de pe versanții Muntelui Ida. Probabil pentru că murele sălbatice erau cunoscute alături de alte fructe de pădure drept „sângele titanilor” .

Se spunea că diferite preparate din suc de mure, frunze și coajă calmează afecțiunile oculare și bucale, ajută digestia și ameliorează durerile de dinți.

Tulpinile de mure au fost folosite de nativii americani pentru a construi frângii puternice iar cu anumite părți ale plantei se putea vopsi părul și chiar țesăturile. Mai mult arbuștii îi foloseau ca bariere de protecție în jurul culturilor și animalelor. Murele erau considerate protectoare împotriva spiritelor rele și chiar a vampirilor.

De-a lungul folclorului de pe tot globul, murul este considerat a fi un fruct blestemat. O poveste creștină ne spune că atunci când Arhanghelul Mihail l-a aruncat pe Lucifer din cer, el a aterizat direct într-un tufiș de mur plin de spini .

Se spune că îi urăște atât de mult încât îi călcă în picioare de Ziua lui Mihail iar după aceea, ar fi cu ghinion să culegi fructele.

Astăzi murul nu este doar un fruct delicios, ci reprezintă dragostea, devotamentul și fertilitatea.

Consumul murelor bogate in vitamina C crește imunitatea organismului și ajută la prevenirea îmbătrâniri dar și în prevenirea bolile neurologice.

Așa că nu ezita să te bucuri de proprietățile antioxidante ale murelor.