Oregano este o plantă  orgininară din regiunea mediterană, cu o aromă picant amăruie. Legenda spune că planta a fost creată de Afrodita zeița greacă a iubirii. Cuplurilor proaspăt căsătorite le erau puse coronițe de oregano pe cap pentru a fi biencuvântați cu fericire.  

În Evul mediu, planta era cunoscută pentru proprietățile sale medicinale, oamenii mesteacând planta crudă pentru a trata aproape orice, de la o durere de dinți până la o răceală. Aristotel credea că este bun împotriva mușcăturilor de șarpe, pentru că observase cum broaștele testoase mâncau oregano imediat după ce erau mușcate de un șarpe. Hipocrate a fost unul dintre primii oamenii care și-a dat seama de proprietățile antiseptice ale plantei.

El o folosea regulat pentru a trata problemele gastrointestinale. Romanii s-au îndrăgostit de acestă plantă aromatică, după cucerirea grecilor. Aceștia au răspândit condimentul în Europa și în Africa de Nord, deoarece luau semințele de oregano și le plantau oriunde mergeau în campaniile lor. În timpul domniei reginei Elisabeta I, oregano se credea că aduce noroc și sănătate.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Acesta era pus sub pernă în timpul somnului, pentru protecție și pentru a avea vise profetice. Atât de plăcut a fost mirosul lui, că a început să fie adăugat și în parfumuri pentru că se credea că îmbunătățește starea de spirit. Oregano a fost adus în SUA de soldații care se întorceau din Italia, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Aceștia au numit-o „Ierba de pizza” care a dus la creșterea popularității condimentului. Astăzi planta este cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante, care previn degenerarea celulară și îmbătrânirea precoce.