Pătlagina, Plantago Major este o plantă care face parte din familia Plantaginaceae. Acesta este originară din Europa dar și din unele părți ale Asiei. Și chiar dacă crește pe marginea tuturor drumurilor, nu este doar o simplă buruiană, ci o plantă medicinală plină de beneficii.
Pătlagina a fost considerată una dintre cele nouă ierburi sacre de către vechii sași și a fost celebrată în poezia anglo-saxonă ca „mama ierburilor”.

Primii coloniști au dus planta în America de Nord și au transformat-o în unul dintre remediile lor de vindecare favorite. Nativii americani numeau planta „picior al omului alb” deorece se găsea crescând de-a lungul potecilor bine călcate. Aceștia o foloseau pentru a extrage otrava mușcăturii de șarpe cu clopoței, pentru a calma durerile reumatice, sub forma de cataplasmă pentru ochi si pentru a trata rănile de luptă. Frunzele și semințele proaspete le foloseau în dieta lor.

În Europa dar și în tradiția populară românească, pătlagina a fost folosită în practicile magice pentru protecție, împotriva deochiului și a altor influențe negative.
(Frunzele mari ale plantei erau considerate ca un scut protector), motiv pentru care plantele puteau fi purtate sau puse sub pernă pentru a asigura protecția în timpul somnului.
Mai mult planta este cunoscută și sub numele de Snakeweed, deoarece se spune că alungă șerpii atunci când este purtată în buzunare.
În medicina tradițională, pătlagina a fost folosită pentru proprietățile sale medicinale. Frunzele plantei erau utilizate în diverse remedii pentru tratarea rănilor, tusei, problemelor respiratorii și chiar la tratarea inflamațiilor pieli. Iar dacă nu știai semințele uscate și coapte ale pătlaginei se numesc psyllium, acestea au un conținut ridicat de mucilagi și sunt utilizate pe scară largă ca laxativ.
Dacă vrei să îți aduci aminte visele nu ezita să îți faci un ceai cu pătlagină. Mai mult acesta te va ajuta la detoxifierea organismului. Iar planta uscată o poți arde pentru a spori puterile magice alături de alte ierburi. Așa că adu un pic de magie în viața ta.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE