Îți închei ziua cu gândul că o să ai somn bun și odihnitor, pentru ca a doua zi să te trezești cu poftă de viață și plin de energie.

Dar stresul, suprasolicitarea mentală, tensiunea nervoasă și obosela cronică nu prea te lasă să dormi bine, te trezești de multe ori noaptea și ajungi să suferi de insomnii.

Iar acestă lipsă de somn duce la o scădere a imunității corpului și la o susceptibilitate crescută la infecții. Crește reactivitatea emoțională și riscul de anxietate, depresie sau iritabilitate.

Recomandări

SUA ATACĂ IRANUL
CUM E ECONOMIA DUPĂ ATAC
CE URMEAZĂ PT. IRAN
STARMER AVERTIZEAZĂ
CHINA ACUZĂ SUA
LIBER LA HARVARD

Fără somn, scade atenția, viteza de reacție, capacitatea de învățare și luarea deciziilor.

Somnul este esențial pentru funcționarea optimă a corpului și a creierului tău. Nu este doar o pauză pasivă, ci un proces activ, vital pentru regenerare, echilibru și supraviețuire. Hormonul somnului sau melatonina este secretată de glanda pineală din creier și într-o cantitate mai mică de alte organe precum intestinele, pielea și retina. Principalul rol al melatoninei este acela de a induce starea de somnolență și de a ne ajuta să avem un somn odihnitor, dar și de a regla anumite procese vitale.

Somnul profund este momentul în care corpul secretă hormonul de creștere, esențial pentru regenerarea celulară și vindecarea leziunilor.

Dar hai să vedem ce putem face ca să dormi mai bine. Renunță la ecranele oricărui dispozitiv, reduce lumina ambientală din casă sau folosește o lumină caldă. Nu mânca cu cel puțin 2-3 ore înainte de somn și bea un ceai cald de tei sau mentă pentru un somn de calitate. Extractele fitoterapice și gemoterapice din plante te pot ajuta să ai un somn de calitate.

Extractul din muguri de Tei argintiu este gemoterapicul cel mai cunoscut pentru efect sedativ și calmant asupra sistemului nervos central.

Extractul din mlădițe și radicele de Ovăz sunt considerate un tonic nervos blând, care hrănește și reface sistemul nervos epuizat.

Extractul din rădăcină de Valeriană reduce trezirile nocturne și scade timpul necesar pentru a adormi.

Herba de Roiniță reglează ritmul circadian, este calmantă și antispastică, ideală în anxietate, insomnie cu componente digestive.

Herba de Mac californian  are proprietăși sedative care calmează sistemul nervos vegetativ, mai ales în insomnii din cauza anxietății.

Acum ști cum să ai un somn bun și ușor.