Știi că miroase a primăvară atunci când vezi toporașii mov inflorind din zapada, un simbol al speranței și al vremurilor mai bune.
Floarea se mai cunoaște în popor ca violetă de primăvară, micșunea, tămâioară sau floare Domnească.
Viola odorata face parte din familia Violaceae care cuprinde aproximativ 400-500 de specii.
Se spune că aceste flori fragede ar fi ieșit pe urmele zeiței primăverii, Persephone.
O altă poveste spune că regele Gheții și-ar fi dorit o mireasă care să-i poată topi inima și să-i aducă fericire. Iar fi apărut în cale o fată Violeta de care s-a îndrăgostit și pe care a dus-o să trăiască cu el în regatul Gheții. Dar după mult timp acesteia i s-a făcut dor de oamenii printre care trăia. Regele Gheții i-a permis să se întoarcă la ai săi în fiecare primăvară și așa se spune că ar fi apărut frumosa floare.
Toporașul în greacă înseamnă Io. Iar în mitologia greacă Io era fiica regelui Argos de care Zeus s-a îndrăgostit. Îngrijorat că Hera va descoperi aventura lor, acesta a transformat-o pe Io într-o vacă. Apoi a creat violetele frumos mirositoare pentru ca ea să le mănânce.
Astfel toporașul a devenit simbolul fertilității și îndeosebi al iubirii.
La vechii gali în ziua de nuntă, așternutul nupțial era presărat cu toporasi pentru că simbolizau neprihănirea.
Napoleon ar fi primit porecla Caporal Violette, datorită pasiuni sale pentru această floare care a devenit un simbol imperial napoleonian.
În epoca victoriană, parfumul de viola odorata era folosit pentru parfumarea mânușilor din piele, o tendință larg răspândită într-un moment în care sărutul mâinilor era un protocol.
În limbajul florilor, toporașul indica iubirea de adevăr. Iar în simbolismul creștin, floarea reprezenta virtutea smereniei și modestia umilă. In legende se povestește cum micile flori răsăreau pe mormintele fecioarelor și ale sfinților.
Toporașii se folosesc în tratamentul bolilor respiratorii și în tusea persistentă. O cană de ceai îți poate calma anxietatea și ajuta să dormi un pic mai bine

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G