Volbura, Rochița-Rândunicii  sau Gloria Dimineții este o specie de plante cățărătoare originară din Europa și Asia.  Frații Grimm o numeau Paharul Maicii Domnului cu toate că vine din latinul convolvere ,,a împleti’’ .

Florile albe sau roz, în formă de trompetă au un miros puternic parfumat. Planta crește neivitată în majoritatea curților și este considerată o specie invazivă , datorită creșterii rapide care sufocă plantele. Cu toate astea tulpi nile erau folosite cândva pentru a lega cerealele în timpul recoltării.

În unele locuri volbura este cunoscută sub numele de floarea tunetului, deorece se crede că atunci când se culegeau florile, venea o furtună înainte de sfârșitul zilei.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

Coloniștii europeni au introdus planta în Lumea Nouă, în scopuri ornamentale dar și medicinale, în anii 1730. Florile parfumate roz și albe împodobea peisajul podgoriilor ca o constelație de stele.
Se spune că medicul grec Dioscorides a folosit această plantă pentru a opri sângerările interne și pentru a vindenca rănile.

În Occident, volbura a fost folosită ca laxativ și purgativ. Trata mușcăturile de păianjen, era administrat intern pentru a încetini menstruația și a stimula fluxul biliar.

Arabii folosesc rădăcinile și părțile plantei pentru a opri hemoragiile.

În Ayurveda, planta este considerată un bun tonic cerebral, care ajută la promovarea intelectului și la combaterea tulburărilor somnului.

Frunzele tinere pot fi gătite ca spanacul, deși nu sunt recomandate în cantitate mare deorece are un efect laxativ.  Toate părțile plantei, florile, frunzele dar și rădăcinile au un puternic efect laxativ. Rădăcina are și un efect diuretic dar și adjuvant în coagularea sângelui.

Din întreaga plantă  se obține un colorant verde. Iar o infuzie din florile de volbură va stimula transpirația, va detoxifica organismul și va ajuta la scăderea febrei.

Pentru a ține energia la distanță poți să îți faci un talisman din florile uscate. Le pui într-un săculeț și le porți la tine.