Wasabi-ul este o rădăcină verde cunoscută ca’’hrean japonez’’, un ingredient traditional în bucătăria japoneză, care acompanează sushi și sashimi.
Wasabi face parte din familia Brassicaceae, aceeași familie a hreanului și muștarului. Faimoasa plantă este utilizată pentru gustul puternic dar și pentru proprietățile antibacteriene de peste 14.000 mii de ani. Se pare că acesta putea preveni posibilile intoxicații alimentare prin amestecarea lui în diverse preparate pentru a crește valabilitatea acestora.
Într-una dintre cele mai cunoscute legende despre wasabi se spune că un fermier din Shizuoka a descoperit planta în munții din zonă și a decis să o cultive. Entuziasmat de scumpa lui comoară, acesta a oferit-o shogunului Tokugawa care a fost atât de impresionat de gustul și aroma plantei astfel încât a decretat ca hreanul japonez să fie cultivat doar în Shizuoka. Mai mult de-a lungul timpului au fost folosite proprietățile medicinale antioxidante și antiinflamatorii ale plantei pentru purificarea sângelui, în problemele digestive și la prevenirea bolilor.
Rădăcina picantă este foarte greu de cultivat, iar creșterea ei ar fi costisitoare. De aceea, multe dintre pastele de wasabi găsite în comerț sunt făcute din hrean, muștar și colorant verde. Mai mult dacă nu știai aroma wasabiului nu vine din ardei cum este cazul condimentelor picante ci dintr-un compus numit izotiocianat, care eliberează o căldură intensă care afectează sinusurile și limba.
Astăzi pasta de wasabi este un simbol cultural al Japoniei, care a devenit popular în întreaga lume, în special datorită sushi-ului. Dar se obișnuiește să se adauge în orezuri, crochete, sosuri, ciocolată și chiar înghețată. Consumul rădăcii se face în general de adulți pentru că este considerat ca un prim pas pe drumul maturității.
Cât despre superstiții, în unele regiuni ale Japoniei se crede că dacă îți pui pastă de wasabi sub pernă, aceasta te va proteja de coșmaruri și spirite rele. Se mai spune că aroma puternică a rădăcinii picante este capabilă să alunge răul din locuiță și chiar să aducă noroc și prosperitate.
Advertisment