Căpșunul sau Fragaria face parte din familia trandafirului Rosaceae. Căpșunile sunt unul dintre cele mai populare fructe din lume. Culoarea lor roșie, gustul delicat și parfumul aromat le-au transformat într-o icoană gastronomică.

În Roma Antică, căpșunile erau legate de Festivalul Adonia, deoarece legenda spune că originea acestui fruct vine de la moartea lui Adonis, atunci când Venus a plâns lacrimile ei s-au transformat în căpșuni la atingerea solului.

Indienii Cherokee au folosit căpșunile sălbatice în scopuri medicinale pentru ceaiuri și cataplasme, mai ales  frunzele și rădăcinile plantei.  Fructul sălbatic a ajutat în diferite afecțiuni, inclusiv bolile rinichilor și vezicii urinare.

A fost tonic pentru nervi dar și pentru  eliminarea tartrul de pe dinți. Francezii au adus căpșunile din pădure, în grădinile lor  în secolul al XIV-lea. Carol al V-lea avea în Gradina sa Regală pentre 1200 de rase de căpșuni.

Călugării din vestul Europei foloseau căpșunile sălbatice în manuscrisele lor iluminate la începutul secolului XV-lea. Întreaga plantă de căpșuni a fost folosită pentru a trata bolile depresive.

Indienii Mapuche și Huilache din Chile au cultivat  specia femelă de căpșuni până în anul 1551, când spaniolii le-au cucerit pământul. Iar în 1712, o excursie franceză aduce din Chile căpșunul comun pe care îl consumăm astăzi.

Fragaria Ananassa a fost dezvoltată istoric prin polenizarea încrucișată a două specii Fragaria Virginiana din America de Nord și Fragaria chiloensis originară din America de Sud, Chile.

Fructele tonice, gustoase și aromate reminaralizează organismul, stimulează imunitatea naturală, dar și funcțiile hepatice, dar regleză și tensiunea.

Le poți consuma în voie pentru că au puține calorii pentru că au un conținut ridicat de apă de 90%, având efect diuretic și depurativ. Conținutul de Calicu, fosfor, vitamina C, B și E ajută și la scăderea colesterolului și previne insomnia.

Așa că bucură-te de dulceața, parfumul și savoarea acestui fruct care îți desfată papilele gustative

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE