Valeriana este o plantă originară din Europa, Asia și America de Nord. Acesta are flori albe , roz sau mov, dar în scop terapeutic rădăcina plantei este folosită de peste 2000 de ani. Este adesea denumită „Valium al naturii”, pentru că oamenii o folosesc ca sedativ încă din Evul Mediu pentru a îngriji stările de neliniște, panică și anxietate.

Numele ei în latină valere înseamnă a fi puternic și sănătos. Grecii antici au numit această plantă PHU datorită mirosului puternic. Se credea că valeriana are proprietatea de a transforma orice rău în bine, dacă erau puse buchete de flori la ferestre. Celții atârnau planta în casele lor pentru a alunga fulgerele. Zeul fierar germanic, Wieland, folosea această plantă pentru tot felul de practici de vindecare și magie.

Mai ales pentru că știa că spiritelor rele nu le place mirosul de valeriană. Ca medicament valeriana este folosită încă din epoca Greciei și Romei Antice. Hipocrate a scris despre proprietățile plantei iar mai târziu Claudius Galeus îl prescria ca remediu pentru insomnie.(anxietate)  Pliniu cel Bătrân recomanda planta pentru a ameliora durerea iar Dioscorides o folosea ca diuretic.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Astăzi planta are efecte asupra animalelor dar și a oamenilor. Așă că dacă ai o pisică fă-o fericită cu un săculeleț din rădăcina de valeriană. Nu ezita să îți faci un ceai atunci când treci prin turbulențe emoționale. Planta va insatura pacea, va aduce stabilitatea și fericirea. Mai mult planta crește nivelul acidului gamma aminobutiric din creier  care este scăzut în periodele de stres.

Se mai poate folosi ca afrodisiac deși acțiunea sa este mai degrabă relaxantă decât stimulatoare. Este o plantă prielnică pentru sistemul nervos, aducând un sentiment de seninătate și calm. Dacă doi oamenii beau vinul infuzat cu valeriană, din aceeași cană, aceștia se vor opri imediat din luptă sau din ceartă. Nimic mai potrivit în aceste momente în care căutăm Pacea și Liniștea.