“Noi vrem sa ne unim cu tara”
Advertisment
Ziua Națională, sărbătorită pe 1 Decembrie, este una deosebit de importantă în istoria și cultura românească, marcând Marea Unire, adică unirea Transilvaniei cu România în anul 1918.
Acest eveniment a avut un impact semnificativ asupra națiunii române, consolidând sentimentul de apartenență și solidaritate între diferitele regiuni istorice.
Recomandări
Și cum e firesc, în afară de parada militară tradițională, ziua este marcată și cu un meniu pe cinste, cu mâncare autentică gustoasă, de cele mai multe ori in compania oamenilor dragi noua.
Meniul tradițional de 1 Decembrie este alcătuit din numeroase mâncăruri festive romanesti, gustoase, ce merg direct la suflet și aduc bucurie.
Astfel, alegerea unui vin potrivit ne va asigura o experienta senzoriala pe masura evenimentului pe care il sarbatorim. Ca aperitiv, traditia zilei nationale ne indruma catre un platou cu branzeturi romanesti, carnati, mezeluri afumate.
Un vin alb sec, usor fructat si cu note vegetale din Sauvignon Blanc, Feteasca Alba sau Sarba ar fi un acompaniament perfect si ar pregati “terenul” pentru ce va urma.
Ciorba de fasole cu afumatura e nelipsita din meniul de 1 decembrie. Un vin alb mai corpolent, usor baricat din Chardonnay, cu textura cremoasa va face ca fasolea sa se topeasca in gura.
La felul principal, o romaneasca varza cu ciolan sau o fasole cu carnati ar fi o alegere inspirata langa un si mai romanesc Negru de Dragasani sau o Feteasca Neagra.Ambele vinuri au o structura si o intensitate aromatica capabila sa sustina aceste delicii culinare.
Ziua Romaniei nu se poate termina decat cu un desert romanesc ca placinta cu mere, branza dulce sau dovleac la care as asocia o Busuioaca de Bohotin, o Grasa de Cotnari sau o Tamioasa Romaneasca vinificata in demisec sau demidulce.
Traiasca Romania!