Separat de binecunoscutele apelatiuni, Bordeaux are o ierarhie a calitatii pentru majoritatea vinurilor produse in regiune.

Clasificarea din 1855 (numita Cru Classe) a fost facuta pe baza preturilor de vanzare ale vinurilor din apelatiunea Medoc, Graves (pentru un singur Chateau) si Sauternes.

Vinurile din Medoc au fost clasificate pe 5 paliere de la Premier Crus sau First Growths la Cinqueiemes Crus sau Fifth Growths. In total pe cele 5 paliere gasim 61 de chateaux din care 60 din Medoc si unul din Graves.
Cele mai titrate, cu titulatura Premier Cru Classé:

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ
  • Château Lafite Rothschild
  • Château Latour
  • Château Margaux
  • Château Haut- Brion
  • Château Mouton Rothschild, promovat in aceasta clasificare in 1973

Vinurile dulci din apelatiunile Sauternes si Barsac sunt clasificate pe doar 2 paliere: Premier Crus – First growth si Deuxsiemes Crus – Second Growth cu un singur chateau avand o categorie speciala – Premier Cru Superieur pentru Chateau D’Yquem.

Acest sistem de clasificare a ramas aproape nemodificat din 1855 pana in zilele noastre si influenteaza in continuare preturile de vanzare ale vinurilor.

Clasificarea Graves, dateaza din 1959 si se bazeaza pe pretul, renumele vinului precum si calitatea acestuia stabilita in baza unor degustari efectuate de experti certificati in domeniu. Clasificarea cuprinde o lista de 16 chateux din subregiunea Pessac Leognan si include atat vinuri albe cat si rosii si nu are subdiviziuni.

Clasificarea Saint Emilion, dateaza din 1955 iar la intervale de 10 ani beneficiaza de revizuiri. Ea se aplica doar unor vinuri din cadrul apelatiunii Saint Emilion Grand Cru AOC.
Avem 3 paliere de clasificare ce tin seama de terroirs, consideratii comerciale si degustari in orb a vinurilor din minim 10 ani de recolta.
Avem: Premier Grand Cru A, Premier Grand Cru B si Grand Cru Classe.

Clasificarea Cru Burgeois din Medoc este considerata sub cea Cru Classe dar indica vinuri de calitate superioara. A aparut in 1932 si pana in 2010 era acordata chateux (domeniilor). Dupa 2010 aceasta clasificare s-a acordat individual vinurilor si nu chateau-rilor pentru ca din 2018 sa se revina la sistemul initial.
Astfel chateaux din Medoc sunt clasificate pe 3 paliere: Cru Burgeois, Cru Burgeois Superieur si Cru Burgeois Exceptionelle.