În cuvinte simple, spunem că un vin este complex atunci cand aromele sale sunt intr-un spectru cat mai larg, practic de fiecare dată când ducem nasul in pahar, descoperim noi arome…..si ne mai si minunam😊

Din punct de vedere tehnic, complexitatea unui vin apare atunci când putem percepe arome primare, secundare și terțiare, foarte diverse, bine definite si capabile să ne ofere informații despre locul de unde provin strugurii sau modul cum vinul a fost facut si maturat.

Va reamintesc, aromele primare sunt cele care provin din varietatea de struguri si din procesul de fermentatie alcoolica; cele secundare sunt cele post fermentatie alcoolica cum ar fi maturarea pe drojdii fine, batonajul, conversia malolactica, iar cele terțiare provin din învechirea indelungata in butoaie de stejar și in sticlă. Așa se face că, într-un vin complex, putem găsi arome foarte diverse: de fructe, flori, note vegetale, condimente, vanilie, pâine prăjită, unt, fructe deshidratate, note de nuci, ciuperci, pamant de padure, si enumerarea poate continua….noi le descoperim.

Recomandări

RIP FELIX BAUGARTNER
TRUMP ȘI ZELE NEGOCIAZĂ
RO. CREȘTE ARMATA
RUSIA SE PREGĂTEȘTE
MELANIA E EROINĂ
PE UNDE SUNT ROMÂNII?

Unul din factorii ce pot imbunatati complexitatea unui vin poate fi asamblarea sau cupajarea de vinuri din varietati de struguri, ani de recolta si/sau procedee de vinificatie diferite. Fiecare an de recolta sau varietate de struguri este diferita iar tatal oenolog poate folosi acest factor în favoarea sa, combinând diferite arome pentru a construi un vin mai complex. Așa se întâmplă, de exemplu, cu sampaniile dar nu numai.

In general, complexitatea este asociată cu vinuri robuste, puternice și texturate, dar, mai presus de toate, cu vinuri echilibrate, unde aciditatea, zahărul, taninurile si alcoolul nu concurează între ele. Vinurile complexe sunt rotunde, ample pe palat, si activează toate papilele noastre gustative pentru a identifica întregul spectru de arome.

Noroc, pe saptamana viitoare.