Principii de bază ale asocierilor culinare cu vinuri

Vinul poate fi un excelent partener al preparatelor culinare. Acest subiect este de regulă prezentat ca fiind unul sofisticat, dar în realitate este simplu dacă luăm în calcul preferințele personale și modul în care felurile de mâncare interacționează cu vinurile.

Papilele noastre gustative disting gusturi cum ar fi: sărat, acid, dulce, amar și umami, acesta din urmă cunoscut ca gustul savorii sau al deliciului. Aceste caracteristici regăsite în mâncare pot avea un impact pozitiv sau negativ asupra felului în care percepem vinul.

Un fel culinar în care gustul sărat sau acid predomină ne face să simțim vinul ca fiind mai fructat, mai corpolent, mai dulce și mai puțin amărui și acid. Sarea și aciditatea din mâncăruri sunt prietenoase cu vinul și ne fac să-l percepem într-un mod mai plăcut, adică interacționează pozitiv.

Mâncărurile care abundă însă în umami sau deserturile ne fac să simțim vinurile ca fiind mai seci, mai amărui și mai acide, mai puțin fructate și mai puțin dulci. Interacțiunea în acest caz este una negativă, făcând ca vinul să pară mai amărui, senzație neplăcută pentru majoritatea dintre noi.

Astfel, deserturile se vor asocia cu vinuri care au cel puțin un nivel de zahăr similar. Pentru preparatele bogate în umami, cum ar fi crustaceele, peștele, carnea, brânzeturile maturate, se recomandă un vin fructat, mai puțin tanic, nebaricat, deoarece umamiul va spori senzația de amărui asociată taninurilor. Partea bună e că acest impediment este ușor de compensat, întrucât aproape toate preparatele bogate în umami sunt consumate împreună cu sare sau lămâie. Acesta este motivul pentru care la un steak de vită putem asocia un vin tanic și corpolent.

Mâncărurile cu conținut mai mare de grăsime fac ca vinul să pară mai puțin acid. La un asemenea preparat culinar, asociem un vin cu aciditate ridicată, care ne va induce o senzație de degresare a palatului.

Preparatele în care gustul iute predomină ne fac să percepem vinul ca fiind mai amărui, mai acid, mai puțin dulce și cu o tărie alcoolică mai mare decât în realitate. La aceste feluri de mâncare asociem un vin alb sau roșu, fructat, demisec, cu taninuri moi, nebaricat și cu tărie alcoolică mică.

Recomandări

NU RĂMÂN PASIVI
LEGEA MARȚIALĂ ÎN COREEA DE SUD
ÎMPREUNĂ, DAR SEPARAT?
HACKERII IRANIENI VIZEAZĂ SUA
TRUMP, FASCINAT DE PUTERE
CUM TE VEDE OCCIDENTUL?