• Cel puțin 13 palestinieni, inclusiv trei comandanți ai grupului militant Jihadul Islamic, au fost uciși.
  • 20 de persoane au fost rănite.
  • Jihadul Islamic a promis răzbunare.

Cel puțin 13 palestinieni, inclusiv trei comandanți ai grupului militant Jihadul Islamic, au fost uciși în lovituri aeriene israeliene asupra Fâșiei Gaza. Oficialii palestinieni din domeniul sănătății au declarat că printre morți se numără opt femei și copii. Alte 20 de persoane au fost rănite.

Israelul a declarat că a lansat o operațiune care viza militanții care reprezentau o amenințare iminentă pentru cetățenii săi.

Jihadul Islamic a promis răzbunare și se așteaptă ca militanții din Gaza să răspundă cu tiruri de rachete asupra Israelului. Gradul de escaladare va depinde de decizia Hamas, care controlează Gaza, de a se alătura.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Se preconizează că oficialii israelieni se pregătesc de luptă.

Atacurile au fost cele mai mortale de la cele trei zile de ostilități dintre Israel și Jihadul Islamic din august anul trecut, în care 49 de palestinieni au fost uciși în Gaza.

Ultimele lovituri au avut loc la primele ore ale dimineții de marți, când 40 de avioane de război și elicoptere israeliene au atacat în mai multe valuri în Gaza, lovind case și provocând panică în rândul locuitorilor.

Imaginile au arătat cel puțin două apartamente cu fațadele smulse și altele avariate, scrie BBC.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că patru copii și patru femei se numără printre cei uciși. Jumătate dintre răniți erau femei și copii, iar mai mulți dintre ei se aflau în stare critică la spital, a adăugat acesta.

Cetățeni importanți morți

Reprezentanța Rusiei în teritoriile palestiniene a anunțat că unul dintre cetățenii săi, Dr. Jamal Khaswan, fost președinte al Asociației stomatologilor din Gaza, a fost ucis împreună cu soția sa Mervat și fiul lor de 21 de ani. Alți doi dintre copiii lor au supraviețuit, a precizat biroul. Printre aceștia se numără și fiica Diala, în vârstă de 10 ani, care a fost filmată stând pe scaunul din față al unei ambulanțe și strigând după tatăl ei.

Dr. Wafai al-Sousi, un prieten și coleg al doctorului Khaswan, a condamnat ceea ce a numit „atacul laș” împotriva familiei.â

 „Am fost foarte surprins. Era doar un doctor incredibil… cu o reputație bună. Nu aparținea niciunui partid politic și nu a lucrat niciodată cu nicio entitate militară”, a declarat el pentru BBC.

Surse palestiniene au declarat că doctorul Khaswan locuia într-un apartament din orașul Gaza, în apropierea unuia dintre militanții care au fost uciși.

Aripa militară a Jihadului Islamic, Brigăzile al-Quds, a confirmat moartea a trei dintre comandanții săi, împreună cu soțiile și mai mulți copii ai acestora. I-a identificat ca fiind:

  • Jihad Shaker al-Ghannam, secretar al Consiliului militar al Brigăzilor al-Quds.
  • Khalil Salah al-Bahtini, comandantul Regiunii de Nord a Brigăzii
  • Tariq Mohammed Ezzedine, unul dintre șefii acțiunilor militare” în Cisiordania ocupată

Brigăzile al-Quds declară: Afirmăm că sângele martirilor ne va spori hotărârea. Nu ne vom părăsi pozițiile, iar rezistența va continua, cu voia lui Dumnezeu.”

Mulțimi mari de persoane în doliu s-au prezentat la funeralii după rugăciunile de la prânz.

Ministrul israelian se declară mulțumit

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că forțele sale și-au îndeplinit cu precizie misiunea împotriva conducerii Jihadului Islamic din Fâșia Gaza”.

Orice terorist care face rău cetățenilor israelieni va fi făcut să regrete acest lucru”.

Forțele de Apărare ale Israelului (FDI) au declarat că Bahtini era ofițerul operațional superior al Jihadului Islamic din Gaza și că el era responsabil pentru tirurile de rachete din Gaza din ultima lună. El a reprezentat o amenințare iminentă la adresa securității civililor israelieni”.

Acesta a adăugat că Ghannam era un membru de rang înalt al forței de lansare a rachetelor Jihadului Islamic și că Ezzedine era responsabil de coordonarea cu agenții grupării din Cisiordania și de planificarea atacurilor împotriva civililor israelieni de acolo.

FDI a precizat că avioanele sale au lovit, de asemenea, 10 situri folosite pentru fabricarea de arme și șase instalații militare ale Jihadului Islamic.

Purtătorul de cuvânt, locotenent-colonelul Richard Hecht, a declarat că operațiunea a obținut ceea ce am vrut să obținem”, potrivit agenției de presă AFP.

Întrebat despre victimele copii, el a răspuns: Dacă au existat morți tragice, vom cerceta acest lucru”. El a mai spus că locuitorii din comunitățile israeliene aflate pe o rază de 40 km de Gaza au fost sfătuiți să rămână în apropierea adăposturilor antiaeriene până miercuri seara.

Dl Gallant a avertizat liderii consiliilor și oficialii din sudul Israelului că trebuie să fie pregătiți pentru orice scenariu, inclusiv pentru o campanie prelungită și extinderea razei de tragere” a rachetelor din Gaza.

Cunoscută oficial sub numele de Jihadul Islamic Palestinian (PIJ), gruparea militantă este cea mai mare din Gaza, alături de Hamas.

Ea a fost responsabilă pentru multe dintre atacurile cu rachete asupra Israelului din teritoriu din ultimii ani și a jurat să distrugă Israelul.

Răzbunarea armatei israeliene

Săptămâna trecută a avut loc o acutizare serioasă, când Jihadul Islamic și alte grupuri au lansat mai multe baraje de rachete asupra Israelului în decurs de două zile, după moartea într-o închisoare israeliană a unui palestinian care făcea greva foamei. Ca răspuns, armata israeliană a efectuat atacuri aeriene.

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a avertizat: Asasinarea liderilor nu va aduce ocupației Israelului securitate, ci mai multă rezistență.”

O umbrelă de grupuri de grupări militante din Gaza a declarat într-o declarație că îi vor plânge pe toți cei care au murit ca urmare a ceea ce au numit agresiunea israeliană perfidă” și că cei responsabili ar trebui să se pregătească să plătească prețul”.

Purtătorul de cuvânt al președintelui palestinian din Cisiordania, Mahmoud Abbas, Nabil Abu Rudeineh, a declarat că guvernul israelian poartă întreaga responsabilitate pentru această escaladare periculoasă”.

Trimisul ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, a condamnat moartea civililor și a îndemnat toate părțile să dea dovadă de maximă reținere. Rămân pe deplin angajat cu toate părțile în încercarea de a evita un conflict mai amplu, cu consecințe devastatoare pentru toți”, a declarat el.

La câteva ore după loviturile din Gaza, forțele israeliene au efectuat un raid în orașul Nablus din nordul Cisiordaniei.

Agenția palestiniană de știri Wafa a raportat că doi palestinieni au fost reținuți și că alți 13 au fost împușcați și răniți în timpul confruntărilor cu trupele israeliene. Între timp, presa israeliană a declarat că un soldat a fost rănit ușor când o bombă a explodat lângă un vehicul blindat în care se afla.