• DNA a reținut 12 persoane pentru abuz în serviciu și trafic de influență, în dosarul privind achizițiile frauduloase făcute de spitale din Brașov și Harghita
  • Printre aceste persoane se află doi manageri și un consilier județean
  • În același dosar este urmărită penal și firma SC CHANTEL SANTE SRL pentru patru infracțiuni

Fostul manager al Spitalului de Boli Infecțioase Brașov, directorul financiar, dar și consilieri și un ofițer de poliție au fost reținuți în dosarul DNA din Brașov, Iași și Harghita. Printre altele, spitalul a cumpărat un robot la preț umflat. Mai mult, o mită ar fi ajuns la 20.000 euro.

Procurorii din cadrul DNA Brașov anunță că au reținut pentru 24 de ore 12 suspecți în legătură cu presupusa atribuire frauduloasă a unor contracte de achiziție publică la spitale din județele Brașov și Harghita, în schimbul unor sume de bani.

Suspecții reținuți sunt:

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
  • Ionescu Ramona Delia, la data faptei manager al Spitalului de Boli Infecțioase Brașov.
  • Olaru Oana Gabriela, la data faptei director financiar – contabil în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov.
  • Nedelea Gheorghe, la data faptei referent de specialitate al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov.
  • Kadas Iluna Marius Andrei, la data faptelor consilier județean și preşedinte al comisiei pentru sănătate, protecția copilului și a persoanelor adulte în cadrul Consiliului Județean Brașov și președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov.
  • Popa Marius Cristian, consilier local în municipiul Săcele.
  • Mirică Emanoil, ofițer de poliție în cadrul Brigăzii de Operațiuni Speciale Brașov din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția Operațiuni Speciale.
  • Lukacs Antal, manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc.
  • Balint Eniko, referent la Serviciul Achiziții Publice în cadrul spitalului Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc.
  • Batczan Laszlo, la data faptelor magazioner în cadrul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc și un administrator, un șofer și un contabil.

În același dosar este urmărită penal și firma SC CHANTEL SANTE SRL, pentru patru infracțiuni de dare de mită, cumpărare de influență și complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, două infracțiuni de instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite.

Conform DNA, cauza are ca obiect presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea unor spitale din județele Brașov și Harghita, a unor contracte prin care unitățile respective ar fi achiziționat echipamente și produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu îndeplineau condițiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare.

Pentru atribuirea contractelor preferențiale plătite din bani publici, spitalele în cauză ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câștigătoare o anumită firmă. În schimb, persoane din conducerea spitalelor și/sau persoane cu influență asupra acestora ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective.

„Influența s-ar fi dovedit una reală deoarece, la data de 18 februarie 2020, unitatea spitalicească a încheiat cu societatea omului de afaceri, ce avea ca obiect principal de activitate comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice, un contract privind achiziția unui robot pentru dezinfecția cu ultraviolete a mediului, în valoare de 949.620 lei cu TVA (în condițiile în care valoarea de piață a produsului era cuprinsă între 285.000 lei și 380.000 lei)”, transmite DNA.

Ulterior, la data de 10 aprilie 2020, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov ar fi efectuat către SC Chantel Sante SRL, plata în întregime a contravalorii robotului menționat.

Același scenariu și în Harghita

Într-un context asemănător, în perioada 10 aprilie – 02 decembrie 2020, suspectul Lukacs Antal, manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, cu încălcarea prevederilor legale privind achizițiile publice, ar fi aprobat încheierea, cu societatea aceluiași om de afaceri, a mai multor contracte ce aveau ca obiect achiziționarea, de către spitalul respectiv, a unor produse medicale (achitate în totalitate până în prezent).

O contribuție importantă în aceste demersuri ar fi avut-o și suspecții Balint Eniko și Barczan Laszlo, referent în cadrul Serviciului Achiziții Publice, respectiv magazioner în cadrul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, care ar fi întocmit o parte dintre documente și ar fi permis omului de afaceri, prin intermediul celor doi angajați ai săi (șoferul și contabilul) accesul la informații confidențiale cuprinse în ofertele depuse de alți operatori economici.

De asemenea, au fost achiziționate produse care nu erau conforme cu nevoile spitalului. De fiecare dată toate prețurile produselor comandate ar fi fost supraevaluate.

Suspecții ar fi adus un prejudiciu în dauna spitalelor din Harghita în valoare totală de 1.669.234 lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea SC Chantel Sante SRL.