• 40 de cetăţeni moldoveni, exploataţi de un român pe şantierele din Franţa.
  • Reţeaua criminală a oferit migranţilor cărţi de identitate şi permise de conducere româneşti contrafăcute, păstrând în acelaşi timp paşapoartele reale drept garanţie.   
  • Ajunşi în Franţa, oamenii erau puşi să lucreze şi câte 55 de ore pe săptămână, pentru 60 de euro pe zi.

O rețea criminală condusă de un român a exploatat pe șantierele din Franța 40 de cetățeni moldoveni. Bărbatul i-a înregistrat cu documente românești falsificate, iar pașapoartele reale le-a luat drept garanție, transmite Europol.

O anchetă efectuată de Poliția de Frontieră Franceză în cadrul Poliției Naționale (Police aux Frontières / Police judiciaire), Poliției Române (Poliția Română) și Poliției Moldovei (Inspectoratul General pentru Afaceri Politice), cu sprijinul Europol și Eurogest, a condus ofițerilor dezmembrarea unui grup infracțional organizat implicat în contrabanda și traficul de migranți cu ființe umane în scopul exploatării lucrătorilor, fals în documente, fraudă de beneficii sociale și spălare de bani.

Cum a început totul

Potrivit Europol, ancheta privind reţeaua criminală a început în 2018, când ofiţerii din Franţa au interceptat o dubă care transporta zece migranţi neregulaţi. Aceştia erau cetăţeni moldoveni şi unii dintre ei aveau cărţi de identitate româneşti contrafăcute.   

Recomandări

METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?

Grupul infracţional, organizat de un cetăţean român care locuia în Franţa, a făcut contrabandă cu cel puţin 40 de cetăţeni moldoveni pentru a-i exploata în activitatea de construcţii din Franţa.  

Cărţi de identitate şi permise de conducere româneşti contrafăcute

Reţeaua criminală a oferit migranţilor cărţi de identitate şi permise de conducere româneşti contrafăcute, păstrând în acelaşi timp paşapoartele reale drept garanţie.   

Majoritatea persoanelor aveau de altfel şi un nivel scăzut de educaţie devenind astfel mai vulnerabili la exploatare.  

Ajunşi în Franţa, oamenii erau puşi să lucreze şi câte 55 de ore pe săptămână, pentru 60 de euro pe zi, unde complici la exploatare erau şi companiile mari de construcţii.

Potrivit sursei citate, profiturile ilegale au fost estimate la aproape 14 milioane de euro, prin intermediul a opt companii de tip shell, majoritatea cu sediul în Franţa.