• Fostul președinte peruan, Alberto Fujimori, este acuzat de sterilizarea a sute de mii de persoane
  • Fujimori susține că toate sterilizările au fost consensuale
  • Peruanii îl contrazic și spun că au fost păcăliți, șantajați și legați
  • Între anii 1996 și 2000 guvernul din Peru a demarat o campanie de reducere a natalității în rândul familiilor sărace

Procesul fostului președinte peruan, Alberto Fujimori, care este acuzat de sterilizarea a sute de mii de persoane în perioada 1996 și 2000 a început luni la Lima, Peru, relatează BBC.

Fujimori a susținut anterior că toate sterilizările au fost consensuale, dar mii de femei și bărbați spun că nu au fost de acord. Unii susțin că nu au fost de acord, alții spun că au fost legați.

Programul de sterilizare a fost introdus ca parte a unei acțiuni de reducere a sărăciei, menită să scadă natalitatea în rândul familiilor din medii defavorizate.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Peste 270.000 de femei și 22.000 de bărbați au fost sterilizați ca parte a unui program guvernamental de control al nașterilor între 1996 și 2000, potrivit cifrelor oficiale ale Ministerului Sănătății din Peru.

Oficialii din domeniul sănătății din administrația președintelui de atunci, Alberto Fujimori, și fostul lider însuși, au susținut că toate sterilizările au fost efectuate cu acordul pacienților. Dar mii de femei au spus că au fost păcălite, hărțuite, șantajate sau forțate să treacă prin procedură.

Ce spun femeile?

Cele mai multe dintre femeile care au vorbit provin din zonele indigene din Peru. Cele mai multe persoane vorbeau limba quechua și foarte puține sau deloc spaniolă, ceea ce înseamnă că nu înțelegeau întotdeauna documentele pe care erau presate de către personalul medical să le semneze.

Rudecinda Quilla este una dintre femeile care au depus mărturie. Ea spune că atunci când a încercat să obțină un certificat de naștere pentru al patrulea copil în 1996, medicii i-au spus că singura modalitate de a-l obține este să fie de acord să fie sterilizată.

Rudecinda Quilla, care în acel moment avea 24 de ani, a refuzat. Ea spune că a fost pusă cu forța pe un pat de spital, mâinile și picioarele i-au fost legate și i s-a injectat un anestezic. Când s-a trezit era deja sterilizată, iar personalul i-a spus că „nu se va mai reproduce niciodată ca un animal”.

Sursa foto: Profimedia

Ce s-a întâmplat la proces?

Procurorii au depus acuzații împotriva lui Alberto Fujimori, care a guvernat Peru între 1990 și 2000, miniștrii Sănătății și alți oficiali guvernamentali din acea perioadă.

Judecătorul a suspendat o audiere anterioară din ianuarie, pentru că a susținut că sunt necesari traducători ai limbii quechua pentru a se asigura că participarea deplină a femeilor indigene va fi garantată.

Fostul președinte, acum în vârstă de 82 de ani, nu a participat la procesul virtual. Fujimori ispăşeşte o pedeapsă cu închisoarea de 25 de ani pentru corupţie şi încălcarea drepturilor omului.