• Profesoara Kyle Moore-Gilbert, condamnată la 10 ani pentru spionaj în Iran, va fi mutată în închisoarea Qarchak, cea mai violentă din ţară.
  • Profesoara, cetăţean britanic şi australian, a fost arestată în 2018, după ce a luat parte la o conferinţă în Iran pentru mediul academic
  • Închisoarea Qarchak este cunoscută pentru violuri, tortură şi numeroase cazuri de Covid-19

Profesoara Kyle Moore-Gilbert, încarcerată în Iran, va fi mutată în închisoarea Qarchak, cunoscută drept cea mai violentă din ţară.

Profesoara, cetăţean britanic şi australian, a fost arestată în 2018, după ce a luat parte la o conferinţă în Iran pentru mediul academic. Ea a fost arestată atunci când se pregătea să plece din Iran, sub acuzaţia de spionaj. Ulterior, a venit şi condamnarea după un proces secret: 10 ani de închisoare. Apelul a fost pierdut.

Până acum, nu a fost prezentată public niciuna dintre presupusele acuzaţii de care Kyle s-ar face vinovată. Ea a respins toate acuzaţiile, iar guvernul din Australia le respinge, de asemenea, şi le cataloghează ca fiind fără bază şi politice.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Absolventă de Cambridge, Kyle Moore-Gilbert a fost, vreme de 2 ani, închisă într-o închisoare din Teheran, iar în urmă cu trei zile a venit decizia de a fi mutată, potrivit The Guardian. Închisoarea Qarchak este izolată, supraaglomerată şi are reputaţia de cea mai ostilă din ţară. Anul trecut, Departamentul de Stat al SUA a notat că în acea unitate de detenţie au avut loc crime, tortură sau alte încălcări grave ale drepturilor omului. Agenţia activiştilor pentru drepturile omului a subliniat, într-un raport din luna martie, că în închisoare au loc violenţe, violuri şi lipseşte îngrijirea medicală. Coronavirusul este şi el prezent într-un loc unde săpunul este limitat şi distanţarea este imposibilă.