- Accidentul de la 2 Mai a alertat societatea asupra riscurilor consumului de droguri.
- Legea Anastasia, adoptată cu puțin timp înainte, a dus la o scădere de 20% a deceselor cauzate de șoferi sub influență.
- Eforturile de aplicare a legii și conștientizarea publicului sunt esențiale pentru prevenirea accidentelor.
Accidentul de la 2 Mai a marcat un moment de trezire socială, nu doar prin durerea părinților Robertei și lui Andrei și a camarazilor lor răniți, ci și prin conștientizarea riscurilor consumului de droguri în rândul tinerilor, afirmă Robert Cazanciuc. La un an după moartea celor doi tineri, uciși de un șofer drogat, întrebările persistă: dacă tragedia putea fi prevenită, dacă autorul va fi pedepsit corespunzător și dacă societatea a reușit să depășească starea de neputință și furie pentru a influența în mod activ destinele proprii și ale comunității.
„Accidentul de la 2 Mai a fost cu siguranță un moment de trezire socială, determinat nu doar de strigătul de durere al familiilor afectate, ci și de conștientizarea riscurilor consumului de droguri în rândul tinerilor. A fost un moment în care românii au realizat pericolele de pe drum și au cerut acțiune din partea autorităților, generând un vuiet național care a dus la promovarea Legii Anastasia. Deși legea a intrat în vigoare cu doar 30 de zile înainte de tragedie, și nu a avut efectul preventiv scontat, șoferul vinovat nu va mai putea scăpa cu o pedeapsă cu suspendare”, spune Cazanciuc.
Cazanciuc a promis că va continua eforturile pentru a reduce numărul de accidente rutiere. „Scopul legii nu este de a trimite oameni la închisoare, ci de a preveni accidentele fatale. Popularizarea legii a dus la o scădere cu 20% a deceselor cauzate de șoferi sub influența alcoolului sau a drogurilor, chiar dacă numărul contravențiilor a crescut. Aceasta reflectă un comportament mai responsabil, dar și o continuare a consumului de alcool, ceea ce necesită eforturi suplimentare din partea autorităților și a societății”, adaugă Cazanciuc.