• Activiștii americani au luat cu asalt monumentele foștilor președinți, dar și statuile unor figuri publice controversate.
  • Pe lista scriitorului american Shaun King, susținător al mișcării Black Lives Matter, se află și statuiile lui Iisus.
  • Trump a promis că va semna un ordin executiv care protejează statuile publice și monumentele federale.

Președintele SUA spune că ordinul executiv va fi semnat până la finalul săptămânii. „Vor să-l dea jos pe Iisus Hristos, pe George Washington, pe Abraham Lincoln, pe Thomas Jefferson. Acest lucru nu se va întâmpla”, a declarat Donald Trump în cadrul unei conferințe de presă, relatează Fox News.

Liderul de la Casa Alba nu a precizat exact cine își dorește ca aceste statui să dispară, însă activistul Shaun King a postat pe Twitter, luni, următorul mesaj: „Da, cred că statuia acelui european alb despre care spun ei că este Iisus ar trebui să fie doborâtă. Reprezintă o formă de supremație a albilor. Întotdeauna a fost așa. În Biblie, când familia lui Iisus a vrut să se ascundă, ghiciți unde au mers? În Egipt! Nu în Danemarca. Doborâți-le.”

Mesajul său a fost întâmpinat cu ironii, sarcasm, jigniri și chiar amenințări cu moartea pe Twitter.

Conform unor surse Fox News, încă se lucrează la ordinul executiv promis de Trump. Zilele trecute, acesta scrisese pe Twitter că cei care distrug monumentele și statuile vor primi 10 ani de închisoare.

Nu este clar, în acest moment, dacă ordinul executiv va fi mai mult decât ceea ce Trump a promis pe Twitter. Președintele a mai spus marți că „se vor consolida regulile deja existente, într-o formă unitară”.