• Ministerul Afacerilor Interne (MAI) cumpără 12.000 de camere de corp pentru poliţiştii din stradă.
  • Primele 6.000 de dispozitive vor ajunge la oamenii legii în cel mult zece zile.
  • În prezent, există câteva sute de body-camuri, distribuite în zece judeţe ale ţării.

Sigur îţi aminteşti de cei doi deputaţi care, zilele trecute, au refuzat să poarte masca într-un fast-food din centrul Capitalei şi i-au jignit pe poliţişti, spunându-le că au „zece clase”. Au mai fost şi alte cazuri, precum cel al consilierului unui parlamentar de Prahova, filmat în timp ce îi înjura pe poliţiştii ce l-au oprit în trafic.

În curând, poliţiştii nu vor mai fi nevoiţi să dea explicaţii despre cum aplică legea. Agenţii din stradă vor fi dotaţi cu camere de corp Motorola, la preţul de 450 de euro bucata. În total, e vorba despre 12.000 de body-camuri cu diverse funcţii încorporate, printre care şi poziţionare GPS, care să eficientizeze activitatea poliţiştilor şi să îi ferească de acţiuni de ultraj.

Liderul Sindicatului Europol, Cosmin Andreica, spune că 6.000 de dispozitive vor ajunge la agenţi în următoare 5-10 zile. Sindicatul Europol a propus încă din 2016 dotarea poliţiştilor cu body-camuri, însă primele câteva zeci de astfel de dispozitive au ajuns în dotarea Brigăzii Rutiere abia un an mai târziu. Şi dacă te întrebi de ce a durat aşa mult, iată şi motivul: şefii din poliţie nu erau interesaţi să asigure aplicarea corectă a legii, mai ales când venea vorba de oameni politici.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”

Marcel Vela, ministrul afacerilor interne: Body-camera unui poliţist, într-un final, va responsabiliza şi poliţiştul, şi cetăţeanul, astfel încât să nu mai existe dubii, discuţii, analize, dezbateri televizate.“

Cosmin Andreica, lider Sindicat Europol: „A fost o luptă crâncenă pentru a le putea introduce, pentru că sunt multe interese la mijloc. Păi, pe cine sunau (şefii din Poliţie, n.r.)? Dacă îl opreai în trafic pe deputatul x, senatorul y, pe consilierul judeţean, şefii erau primii care sunau şi făceau presiune pe agenţi.“

Noi reguli pentru înmatricularea și radierea vehiculelor – Declarații susținute de domnul Ion Marcel VELA, chestorul șef de poliție Bogdan DESPESCU, secretar de stat în MAI, și de directorul DRPCIV, comisar-șef de poliție Florin CATANĂ.Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Joi, 9 iulie 2020