• Un tribunal rus a condamnat patru jurnaliști la cinci ani și jumătate de închisoare pentru presupusă colaborare cu organizația lui Navalnîi, declarată extremistă.
  • Cei patru susțin că sunt pedepsiți pentru activitatea lor jurnalistică, iar organizațiile pentru drepturile omului i-au desemnat prizonieri politici.
  • Procesul reflectă intensificarea represiunii asupra vocilor critice în Rusia.

Un tribunal rus a condamnat patru jurnaliști la câte cinci ani și jumătate de închisoare pentru extremism, după ce aceștia au fost acuzați de colaborare cu Fundația Anticorupție a regretatului lider al opoziției, Alexei Navalnîi. Cei patru – Antonina Favorskaya, Konstantin Gabov, Sergey Karelin și Artyom Kriger – au negat acuzațiile, susținând că sunt pedepsiți pentru simplul fapt că și-au făcut meseria de jurnaliști, scrie The Guardian.

Procesul, desfășurat cu ușile închise, face parte dintr-o represiune extinsă asupra vocilor critice la adresa Kremlinului, intensificată după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022. În această perioadă, autoritățile ruse au vizat opoziția politică, jurnaliști independenți, activiști pentru drepturile omului și cetățeni care au exprimat opinii critice, trimițând sute la închisoare și determinând mii să părăsească țara.

Favorskaya și Kriger lucrau pentru Sota Vision, o publicație rusă independentă care relatează despre proteste și procese politice. Gabov este producător freelance, colaborator al mai multor organizații, inclusiv Reuters, iar Karelin a lucrat ca videoreporter pentru agenții internaționale precum Associated Press.

Recomandări

ÎNTÂLNIRE BILATERALĂ
RUSIA ATACĂ DNIPRO
MAPN VREA 100.000 MILITARI
CÂTE ARME PRODUCE UCRAINA
UNDE MERGI DE PAȘTE?
CE FACI ÎN JOIA MARE

Cei patru au fost acuzați de implicare în activitățile Fundației Anticorupție a lui Navalnîi, clasificată de autoritățile ruse drept organizație extremistă în 2021, într-o decizie considerată pe scară largă ca fiind motivată politic.

Navalnîi, unul dintre cei mai vocali critici ai președintelui Vladimir Putin, a murit în februarie 2024 într-o colonie penală din Arctica, în timp ce executa o pedeapsă de 19 ani. El fusese condamnat pentru presupuse activități extremiste, acuzații pe care le-a respins în mod constant.

Favorskaya a declarat anterior în instanță că a fost vizată pentru un articol despre abuzurile la care Navalnîi a fost supus în detenție și pentru implicarea în organizarea funeraliilor acestuia. Gabov, într-o declarație finală publicată de Novaya Gazeta, a afirmat că acuzațiile sunt nefondate și că procesul reflectă realitatea unei țări în care jurnalismul independent este tratat ca extremism.

După pronunțarea verdictului, susținători aflați în sala de judecată i-au aplaudat și încurajat pe jurnaliști. Avocații lor au anunțat că vor face apel, iar apărătorii au subliniat lipsa probelor și caracterul nedrept al condamnării.

„Meseria de jurnalist nu este un act de extremism,” a declarat avocata Irina Biryukova, adăugând că „nu există dovezi reale că aceștia ar fi comis vreo infracțiune, nici măcar una minoră.”

Organizația rusească pentru drepturile omului Memorial i-a desemnat pe cei patru drept prizonieri politici, alături de alți peste 900 de deținuți aflați în închisorile din Rusia.

Citește și