• Agenţia Naţională pentru Siguranţa Medicamentelor şi Produselor de Sănătate (ANSM) a anunţat luni că a fost cercetată pentru înşelăciune”.
  • ANSM îşi va aduce întreaga contribuţie la stabilirea adevărului, dar contestă cu fermitate acuzaţiile care i se aduc, întrucât nu a fost comisă nicio infracţiune penală”, a declarat luni ANSM.
  • În centrul acestui caz: noua compoziţie a Levothyrox, care a sosit în Franţa la sfârşitul lunii martie 2017.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Medicamentelor şi Produselor de Sănătate (ANSM) a anunţat luni că a fost cercetată pentru înşelăciune” în cazul modificării formulei Levothyrox, un medicament destinat tratării problemelor tiroidiene. ANSM îşi va aduce întreaga contribuţie la stabilirea adevărului, dar contestă cu fermitate acuzaţiile care i se aduc, întrucât nu a fost comisă nicio infracţiune penală”, a declarat luni ANSM.

Ancheta intervine la o lună şi jumătate după ce filiala franceză a companiei farmaceutice germane Merck, producătorul acestui medicament, a fost condamnată pentru înşelăciune în formă agravată”. În centrul acestui caz: noua compoziţie a Levothyrox, care a sosit în Franţa la sfârşitul lunii martie 2017 şi care utilizează acelaşi ingredient activ, levotiroxina, dar cu excipienţi noi, potrivit BMF.

Mai mult de o mie de reclamanţi

Pacienţii s-au plâns de numeroase efecte secundare: crampe, dureri de cap, ameţeli şi căderea părului. O anchetă penală a fost deschisă la Marsilia în martie 2018 pentru a face lumină în acest caz, în condiţiile în care acest medicament este utilizat zilnic de 2,5 milioane de pacienţi în Franţa, potrivit Merck.

Recomandări

ZELE VREA TOMAHAWK
NEOM INAUGUREAZĂ SINDALAH
BEZOS ÎȘI APĂRĂ ZIARUL
NETFLIX LANSEAZĂ MOMENTE
MAPN VREA LEGE PT DRONE
CANICULA UCIDE

ANSM nu a negat niciodată dificultăţile întâmpinate de unii pacienţi în momentul trecerii la noua formulă de Levothyrox şi este preocupată în mod constant şi zilnic de siguranţa şi sănătatea pacienţilor”, asigură agenţia franceză care controlează siguranţa medicamentelor într-un comunicat publicat luni.

În iunie 2019, ANSM realizase un studiu pe mai mult de două milioane de pacienţi şi ajunsese la concluzia că trecerea la noua formulă nu a provocat probleme grave de sănătate”. Agenţia este acum ţinta unui proces colectiv intentat de aproximativ 1100 de reclamanţi, pentru lipsă de vigilenţă” şi lipsă de anticipare”.

Într-un alt proces civil, Curtea de Casaţie a respins în martie recursul Merck. În 2020, Merck a fost obligată să despăgubească peste 3.300 de utilizatori care au suferit efecte secundare în urma modificării formulei medicamentului.

În Franţa, mai puţin de 100.000 de pacienţi sunt trataţi cu vechea formulă, importată de la sfârşitul anului 2017 sub numele de Euthyrox. Distribuţia vechii formule, care trebuia să înceteze în 2020, a fost prelungită cel puţin până la sfârşitul anului 2022.