• Ancheta a început și se va întinde pe nouă săptămâni, concentrându-se pe acțiunile guvernului în pandemie.
  • Mesajele WhatsApp dezvăluie o atmosferă toxică și conflicte interne în guvern, inclusiv critici la adresa lui Matt Hancock.
  • Boris Johnson și alți oficiali nu aveau încredere în abordarea lui Matt Hancock în gestionarea pandemiei.

În cea de-a doua parte a anchetei conduse de baroneasa Heather Hallett, s-au început astăzi audieri publice care se întind pe o perioadă de nouă săptămâni. Această etapă a anchetei se concentrează asupra analizei acțiunilor guvernului britanic în timpul pandemiei, scrie Sky News.

Pe parcursul primei zile a celei de-a doua părți a anchetei, avocatul principal Hugo Keith KC a citit mărturiile relevante pentru perioada cuprinsă între ianuarie 2020 și februarie 2022, concentrându-se pe procesul decizional politic din Westminster.

Au fost dezvăluite mesaje pe WhatsApp între Boris Johnson, Dominic Cummings și alți membri ai guvernului, care au scos în evidență „o atmosferă toxică” în timpul pandemiei.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Acesta a menționat că mesajele au arătat, de asemenea, „lupte interne între diferite facțiuni și atacuri reciproce asupra colegilor”. Un număr semnificativ dintre aceste mesaje și însemnări din jurnale s-au referit la Matt Hancock. Aceste comunicări sugerează că Boris Johnson și alți funcționari și consilieri nu aveau o părere înaltă despre secretarul de stat pentru sănătate de la acea vreme, în special din cauza modului în care acesta părea „a-și folosi cuvintele, a se entuziasma și a inventa lucruri”.

Dowing Street a modificat sfaturile științifice

De asemenea, ancheta a dezvăluit că Downing Street a modificat sfaturile științifice referitoare la distanțarea socială de doi metri. În iunie 2020, Sir Patrick Vallance, consilierul științific principal al prim-ministrului Boris Johnson, a exprimat consternarea în jurnalul său cu privire la aceste modificări ale regulilor de distanțare socială, menționând că sfatul a fost ales cu grijă și că i s-a părut extrem de neobișnuit.

La acea vreme, guvernul pregătea să facă publice noi recomandări privind distanțarea socială în cadrul relaxării treptate a măsurilor de izolare, care urma să aibă loc la data de 23 iunie. Orientările guvernamentale recomandau inițial o distanță de doi metri între persoane, dar, în situațiile în care acest lucru nu era fezabil, se putea aplica o abordare de „un metru plus”.

Citește și