• Anchetatorii ridică, joi dimineaţa, documente şi înscrisuri de la sediul City Insurance.
  • Nu este vorba despre percheziţii, ci de preluare de înscrisuri pentru cercetări, informează Parchetul General şi Poliţia Capitalei.

Procurorii de la Parchetul General se află, joi dimineaţa, la sediul City Insurance pentru a ridica documente.

Nu este vorba despre percheziţii, ci sunt preluate înscrisuri pentru cercetări, potrivit unei informări de la Parchetul General.

Şi poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice sunt la sediul City Insurance.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

În baza delegării emise de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, poliţiştii pun în aplicare o ordonanţă de ridicare de înscrisuri.

Cercetările sunt făcute de Secţia de urmărire penală şi criminalistică sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de delapidare, spălare a banilor, fals şi abuz în serviciu şi vizează activitatea unei societăţi de asigurare – reasigurare.

Falimentul City Insurance

Autoritatea de Supraveghere Fianciară (ASF) a anunţat săptămâna trecută că va trimite în faliment compania de asigurări City Insurance, cel mai mare asigurator RCA din Romania cu o cotă de piaţa de 45%, ca urmare a faptului că nu a venit niciun investitor să o salveze, iar indicatorii de capital nu au fost restabiliţi.

City Insurance, liderul pieţei asigu­rărilor, cu subscrieri de peste 2 mld. lei în 2020, a fost sancţionată de către ASF cu amenzi record, suspendarea ma­nage­mentului şi trecerea sub ad­mi­nis­trarea Fondului de Garantare a Asi­gu­ra­ţilor, valoarea cumulată a amenzilor pentru asigurător şi management depăşind 10,9 mil. lei.

În ianuarie 2021, ASF a sesizat DIICOT cu privire la posibile nereguli sau chiar infracţiuni atât în legătură cu activitatea de control pe piaţa de capital, cât şi pe piaţa asigurărilor, anterior anului 2020.

Potrivit Digi24, la DIICOT a fost depusă în urmă cu câteva luni o plângere şi din partea acţionariatului City Insurance, care ar acuza angajaţii din România care au gestionat compania de mai multe infracţiuni: constituire de grup infracţional, bancrută frauduloasă.

Mişu Negriţioiu, fost preşedinte ASF în perioada 2014-2017, a declarat recent pentru Ziarul Financiar că City Insurance a pre­zen­tat aceleaşi proble­me privind ce­rinţa de ca­pital minim, rezer­vele tehnice şi solvabilitatea, încă din perioada 2016-2017, după ce a încălcat o restricţie impusă de Autoritatea de Supra­ve­ghere Financiară (ASF) la acea vreme de a-şi limita ponderea poliţe­lor RCA la 75% din volumul subscrie­rilor anului anterior.

După revocarea lui Mişu Negriţoiu din funcţie, conducerea ASF a fost preluată de Leonardo Badea, economist de pro­fesie, care a ră­mas în funcţie până în anul 2019, când  a demisionat pentru a ocupa poziţia de viceguvernator al BNR.

Ulterior, Autoritatea de Supraveghere a fost condusă de un consiliu format din opt membri, din care patru membri executivi şi patru membri neexecutiv.

În perioada în care Leonardo Badea a stat la conducerea ASF, nu s-a efectuat nici un control mai amănunţit la compania City Insurance şi nici nu s-au luat măsuri în acest sens.

Ce spun decidenții politici despre falimentul City Insurance

Premierul Florin Cîţu a declarat zilele trecute că a cerut ASF şi ANAF să prezinte ce rapoarte şi controale au făcut la City Insurance în ultimii ani.

„Am cerut mai multe anchete, pentru că această companie a fost auditată ani de zile şi mi-e greu de crezut că auditorii nu au văzut nimic până acum. Avea o cotă importantă de piaţă. Să vedem ce a făcut şi ASF în ultimii ani şi vreau să văd aceste rapoarte, să fie prezentate public. Am discutat cu ministrul finanţelor să vedem şi ANAF ce controale a avut in ultimii ani şi cu ce rezultate“, a declarat Cîţu.

Pe de altă parte, ministrul finanţelor, Dan Vîlceanu, a răspuns, întrebat dacă Fondul de Garantare a Asiguraţilor poate acoperi toate despăgubirile către oameni după falimentul City Insurance, că nu este de acord cu „plata fraudelor“ din bani de la buget.

„Vreau să vă spun că în momentul de faţă din Fondul de Garantare a Asiguraţilor încă se plătesc şi alte falimente, nu s-au terminat plăţile către toţi asiguraţii din falimentele anterioare. Până în acest moment nu am informaţii să vă spun că fondul va fi depăşit. Rămâne de văzut, câţi asiguraţi se vor înscrie, ritmul în care se vor înscrie şi modul în care va fi consumat acest fond“, a spus Dan Vîlceanu.

Întrebat dacă are o soluţie în cazul în care Fondul de Garantare nu poate acoperi toate cheltuielile după falimentul City Insurance, ministrul Finanţelor a spus: „Eu în principiu nu sunt de acord, mai ales în condiţiile în care se dovedeşte că aici a fost o fraudă, cu acoperirea fraudelor din banii dumneavoastă şi ai noştri, adică de la bugetul de stat. Cred că sumele trebuie recuperate de la cei care au săvârşit frauda şi dacă va exista o situaţie în care e nevoie să vină bani în plus în acest fond eu cred că nu poţi să acorzi aceşti bani decât cu titlu de împrumut“.

Falimentul City Insurance înseamnă că FGA va avea de plată cel puţin 500 de milioane de euro, dublul valorii din cazul celor două companii falimentare Astra Asigurări şi Carpatica Asig, care s-au prăbuşit în 2015-2016, conform calculelor ZF.