• Iulian Berdilă: ,,Militarii noștri au fost liberi în a alege dacă se vaccinează sau nu!”
  • Iulian Berdilă: ,,Evident că noi nu am impus vaccinarea și militarii noștri au fost liberi în a alege dacă se vaccinează sau nu, inclusiv cu ce fel de vaccin”
  • Iulian Berdilă: ,,În interiorul fluxului militar de militari vaccinați, ne-am asigurat că avem totuși elemente de prioritizare, oamenii din funcțiile esențiale, cei care urmau să participe la exerciții”
  • Iulian Berdilă: ,,Nu poți aplica politici de pansament! Trebuie să intri în interiorul rănii și să-ți dai seama ce produce sângerarea”

Invitat în emisiunea ,,InSecuritate”, de la Aleph News, domnul general-maior Iulian Berdilă, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, a vorbit despre aportul militarilor români, aliați ai cetățeanului, în lupta împotriva pandemiei. De data aceasta, o luptă cu atât mai grea, cu cât a fost împotriva unui dușman invizibil.

Iulian Berdilă vorbește cu mândrie despre implicarea armatei în coordonarea campaniei de vaccinare și de imunizare a populației. Invitatul lui Bogdan Nicolae susține că, în centrele de vaccinare proprii ale MApN s-au vaccinat 430.000 de oameni.

Reamintim  faptul că Valeriu Gheorghiță – colonel și medic la spitalul Militar Central – este coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 inițiată în țara noastră. Potrivit celor mai recente informații, 4.672.751 de români au fost vaccinați de la începutul campaniei, din care 4.431.338 cu schema completă.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CE MĂNÂNC AZI? PRIMĂVARA DESCHIDE SEZONUL VERDEȚURILOR
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP

Iulian Berdilă: ,,Pe măsură ce intri în criză îți dai seama de ce ai nevoie!”

,,Aș vrea să afirm, de la început, că ne-am asumat-o responsabil pentru că face parte din răspunsul la „de ce este nevoie de armată?”. Iată că, fără să ne dorim, Armata României, împreună cu celelalte capabilități pe care celelalte instituții le-au pus la dispoziția cetățeanului român, și-au făcut datoria de la începutul pandemiei, chiar dacă a fost unul în care am determinat încadrarea crizei, în așa fel încât să putem să o înțelegem, nu ai nevoie de organizații care reacționează ineficient.

Pe măsură ce intri în criză îți dai seama de ce ai nevoie. Ai foarte multă nevoie, aș spune, de cunoaștere, deci de proceduri de raportare și de măsurare, de informații din teren. Și, aici, avantajul pentru Forțele Terestre a fost unul major pentru că Forțele Terestre aduc acest plus de dispunere pe teritoriu național și de legătură directă chiar în zone în care poți să intri numai cu piciorul.”

Iulian Berdilă: ,,În interiorul fluxului militar de militari vaccinați ne-am asigurat că totuși avem elemente de prioritizare”

Șeful Statului Major al Forțelor Terestre lămurește și unele controverse ridicate, de-a lungul timpului, în ceea ce privește vaccinarea în centrele militare. Acesta susține că nu s-a făcut nicio separare între a vaccina civili sau militari, punctând și faptul că militarii români au avut liberul arbitru în a decide dacă se vaccinează sau nu.

Deviza gl-mr. Iulian Berdilă, într-o perioadă care ne-a resetat tuturor prioritățile – de la omul simplu până la instituțiile statului – este una simplă: ,,cetățeanul trebuie să știe că militarul este ceva pe care te poți baza!”

,,Astăzi, eu aș spune cu mândrie că, iată, Armata României are un total de peste 430.000 de oameni vaccinați și continuăm să contribuim la acest demers național. Noi nu am făcut de la început o separare între a vaccina militari sau civili. Ne-am asumat, pe priorități, în funcție de deciziile la nivel național, modul în care am implementat asemenea soluții.

În interiorul fluxului militar de militari vaccinați ne-am asigurat că totuși avem elemente de prioritizare, oamenii din funcțiile esențiale, cei care urmau să participe la exerciții, cei care plecau în misiune în străinătate.”

Iulian Berdilă: ,,Evident că noi nu am impus vaccinarea…”

,,Evident că noi nu am impus vaccinarea și militarii noștri au fost liberi în a alege dacă se vaccinează sau nu, inclusiv cu ce fel de vaccin, dar marea parte a militarilor a devenit conștientă pe măsură ce misiunile și specificul misiunilor a cerut un asemenea lucru, vaccinarea și mai ales grija de aproape”, explică interlocutorul lui Bogdan Nicolae.

Iulian Berdilă: ,,Trebuie să intri în interiorul rănii și să-ți dai seama ce produce sângerarea, care este elementul de criză”

,,Eu le mulțumesc pe această cale din partea Forțelor Terestre Române pentru efortul pe care l-au depus, un adevărat comandament așa cum spuneați și dvs. și care a înțeles de la început – de aceea subliniam acest element de conștientizare de la începutul pandemiei, necesar organizației militare – acela că nu poți aplica politici de pansament.

Trebuie să intri în interiorul rănii și să-ți dai seama ce produce sângerarea, care este elementul de criză, trebuie să ai foarte multă specializare și centrul condus de domnul colonel Gheorghiță (n.r. Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Vaccinare) este unul din acest exemplu. Diferiți experți, din diferite domenii, dar atunci când îi aduci în echipă și le dai o misiune unică de a intra în interiorul rănii și a rezolva problemele de cauzalitate îți aduc beneficii enorme într-o pandemie de o asemenea anvergură”, conchide  gl-mr. Iulian Berdilă, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, invitat în emisiunea ,,InSecuritate”, de la Aleph News.