• Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a refuzat eliberarea condiționată a lui Sirhan Sirhan, refugiatul palestinian condamnat la închisoare pe viață pentru asasinarea candidatului la președinția SUA, Robert F. Kennedy.
  • Prezentându-și decizia într-un articol de opinie publicat în Los Angeles Times, Newsom a declarat că nu este de acord cu concluzia Comisiei de audieri pentru eliberare condiționată.
  • Newsom a adăugat că asasinatul a fost „una dintre cele mai notorii crime din istoria Americii”.

Asasinul lui Robert F. Kennedy a solicitat eliberarea condiționată, la recomandarea unei comisii de evaluare, pentru a șaisprezecea oară.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a refuzat eliberarea condiționată a lui Sirhan Sirhan, refugiatul palestinian condamnat la închisoare pe viață pentru asasinarea candidatului la președinția SUA, Robert F. Kennedy, în 1968, relatează The Guardian.

Newsom a făcut acest anunț joi, după ce, în august, o comisie de evaluare din California a recomandat eliberarea lui Sirhan din închisoare, sub rezerva revizuirii de către personalul juridic al comisiei și de către guvernatorul însuși. Anterior, eliberării condiționate i-a fost refuzată de 15 ori.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”
XXX FĂRĂ NECUNOSCUTE

Prezentându-și decizia într-un articol de opinie publicat în Los Angeles Times, Newsom a declarat că nu este de acord cu concluzia Comisiei de audieri pentru eliberare condiționată potrivit căreia bărbatul de 77 de ani era potrivit pentru eliberare condiționată.

După ce am analizat cu atenție cazul, inclusiv înregistrările din Arhivele Statului California, am stabilit că Sirhan nu a dezvoltat responsabilitatea și perspicacitatea necesare pentru a susține eliberarea sa în siguranță în comunitate”, a scris Newsom.

Sirhan a fost condamnat pentru că l-a împușcat pe Kennedy, în vârstă de 42 de ani, în cămara din bucătăria hotelului Ambassador din Los Angeles, la 5 iunie 1968.

Împușcăturile au avut loc la câteva minute după ce senatorul și fostul procuror general al SUA și-a ținut discursul de victorie după ce a câștigat alegerile primare democrate din California. Kennedy a murit a doua zi. Fratele mai mare al lui Kennedy, președintele John F. Kennedy, a fost asasinat la Dallas în 1963.

Sirhan a declarat că nu-și amintește nimic despre uciderea lui Robert Kennedy, deși a mai spus că a tras asupra lui Kennedy pentru că a fost înfuriat de sprijinul acestuia pentru Israel.

După ce comisia de eliberare condiționată a emis recomandarea, văduva lui Kennedy, Ethel, în vârstă de 93 de ani, și-a exprimat opoziția față de eliberarea lui Sirhan, spunând că „familia noastră și țara noastră au suferit o pierdere de nedescris din cauza inumanității unui singur om”.

Newsom a subliniat ceea ce el a numit „schimbarea narațiunii” lui Sirhan cu privire la crimă și refuzul său de a-și asuma responsabilitatea pentru aceasta, ca dovadă că nu este eligibil pentru eliberare.

Newsom a adăugat că asasinatul a fost „una dintre cele mai notorii crime din istoria Americii”.