• Partidul AUR a anunțat marți că depus un proiect de lege prin care emiterea de acte normative „care discriminează pe bază de vaccin” ar putea fi sancționată cu condamnarea la închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă penală ce poate ajunge la 100.000 de lei.
  • O decizie recentă a CEDO ar putea bloca însă acest proiect de lege.

Proiectul depus de parlamentarii AUR interzice „condiționarea drepturilor și libertăților cetățenești de obligativitatea vaccinării”.

„Prin această lege, pentru care a fost solicitată dezbaterea în procedură de urgență, parlamentarii AUR propun reglementarea interzicerii oricărei forme de manifestare sau măsură de excludere, segregare, restricție, limitare, deosebire, preferință sau tratament diferențiat, exercitate asupra unei persoane sau a unor categorii de persoane, având la bază administrarea sau nu a oricărui tip de vaccin”, se mai arată în comunicat.

Alianța pentru Unirea Românilor acuză că aceste lucru îl „face guvernul de câteva luni încoace, condiționând drepturi și libertăți fundamentale de actul vaccinării”.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA

„Ce propunem, pe scurt, dacă legea va fi adoptată: Emiterea oricărui act normativ care discriminează pe bază de vaccin va fi considerată infracțiune și sancționată cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Toate celelalte fapte sau acte juridice care vor da naștere la discriminări pe motiv de vaccinare vor constitui contravenții și vor fi sancționate cu amendă de la 3000 lei la 30.000 lei dacă discriminarea va viza o persoană, respectiv cu amendă de la 5000 lei la 100.000 lei, dacă discriminarea va viza o categorie sau un grup de persoane”, precizează AUR.

Ce spune CEDO despre vaccinarea obligatorie

Însă, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis la începutul lunii aprilie că vaccinarea obligatorie „este necesară în democrație”.

CEDO a fost sesizată de părinții copiilor refuzați de școală pentru lipsa vaccinării în Cehia și a precizat că vaccinarea obligatorie era „necesară într-o societate democratică”.

Avocatul specializat din cadrul CEDO a explicat că „această hotărâre întărește posibilitatea unei obligații de vaccinare în condițiile actualei epidemii COVID19”.