Aurul ilegal din Brazilia. Femeile sunt exploatate sexual în minele din Amazon

Dayane Leite, o femeie din Itaituba, statul Pará, Brazilia, nu și-a dorit niciodată să devină lucrătoare sexuală. Totuși, la 17 ani, după moartea soțului său din cauza unui atac de cord, a fost nevoită să recurgă la această activitate pentru a strânge bani de înmormântare. Orașul ei natal este centrul exploatării ilegale de aur, iar o prietenă i-a sugerat să câștige bani din sex cu minerii din Amazon, scrie BBC.

„Mersul în mine este ca o aruncare de zaruri”, spune Dayane.

„Femeile sunt serios umilite acolo. Pot fi lovite peste față sau țipă la ele. Odată, dormeam și un bărbat a sărit pe geam cu o armă și mi-a pus-o la cap. Iar dacă plătesc, vor să dețină femeia”.

După ce a strâns banii necesari, Dayane a devenit mamă la 18 ani. În cei 16 ani de atunci, ca multe alte femei din Itaituba, a revenit periodic în mine, lucrând ca bucătăreasă, spălătoreasă, barmaniță sau lucrătoare sexuală. Acum, are o familie de șapte persoane de întreținut.

Natalia Cavalcante, o altă femeie care a lucrat în așezările miniere, explică viața dură din aceste locuri izolate: „Nu spun că toate femeile din oraș fac asta, dar multe o fac. Așa că e cumva normal. Nu ne mai pasă.”

Așezările miniere constau adesea dintr-o potecă de pământ, câteva baruri și o biserică. Minerii locuiesc în colibe improvizate, înconjurați de șerpi și jaguari, în întuneric total după ce generatoarele se opresc.

Deși exploatarea ilegală de aur este cunoscută pentru impactul său asupra mediului, costul uman este adesea trecut cu vederea. Violurile, exploatarea sexuală și traficul de persoane sunt frecvente, iar femeile care refuză avansurile pot plăti cu viața.

Un exemplu tragic este cazul Raiele Santos, o femeie de 26 de ani găsită moartă lângă mina Cuiú-Cuiú. Sora ei, Railane, spune că Raiele a refuzat să întrețină relații sexuale cu un bărbat, iar acesta a găsit-o ulterior și a bătut-o până la moarte.

„Multe femei mor zilnic în mine. Mi-e frică să mai trăiesc acolo”, afirmă Railane.

Sub președinția lui Luiz Inácio Lula da Silva, guvernul brazilian a intensificat lupta împotriva minelor ilegale, dar prețurile ridicate ale aurului continuă să atragă mii de bărbați și femei în aceste zone periculoase.

Dayane speră să renunțe la muncile din mine, dar mai plănuiește o ultimă călătorie pentru a strânge bani să deschidă o mică afacere. „Voi continua să încerc, până nu mai pot”, spune ea.

„Pentru că într-o zi copiii mei vor spune: „Mama noastră a muncit din greu pentru noi și nu a renunțat niciodată’”.

Exit mobile version