- 75% din penitenciarele din România se confruntă cu un deficit de personal.
- În 2020 agenții de penitenciare din România au înregistrat 1 mil. de ore supliment.
- Daniel este agent la penitenciarul Aiud și face față cu greu programului.
Avem prea puţini agenţi de penitenciare raportat la numărul de deţinuţi şi siguranţa ta ar putea fi pusă în pericol. Daniel este agent la penitenciarul din Aiud şi îţi spune că face cu greu faţă la programul de lucru. Asta pentru că are prea puţini colegi.
Daniel Pasc, agent la penitenciarul Aiud: „Un poliţist de penitenciar la momentul acesta lucrează în 4 schimburi. Schimburile sunt 12 ore, chiar 13 ore, pentru că există şi perioada de predare – primire a serviciului. În acest timp, în mare parte a timpului, el lucrează singur. Niciodată nu a fost deficitul atât de mare, să se ajungă aproximativ la 50% la nivel naţional.”
Peste 75% din totalul de 48 de penitenciare din ţară se confruntă cu o lipsă acută de personal. Ţi-o spune Florin Şchiopu, preşedinele Federaţiei Sindicatelor din Sistemul Penitenciar
În prezent, din cei 11.500 de salariaţi ai acestui sector, 4.000 lucrează în logistică şi 7.000 pe operativ.
Potrivit lui, în marea majoritate a penitenciarelor din România, un singur agent trebuie să aibă grijă de aproximativ 200 de deţinuţi.
Mai mult, în 2020, agenţii de penitenciare au făcut în total 1.000.000 de ore suplimentare. Asta înseamnă 20.000 de ore suplimentare pe unitate.
Florin Șchiopu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Sistemul Penitenciar: „Avem personal care într-un an în medie face cam 200, 200 şi ceva de ore suplimentare. Avem şi vârfuri care depăşesc de 300 chiar au şi depăşit fondul legal de timp 365 de ore suplimentare care-l permite legea. Dacă lumea se mai joacă cu felul în care va arăta pensia omului ăstuia care a lucrat 30 de ani în sistem, eu vă spun că mâine pleacă încă 2.000, la momentul acesta ei îndeplinesc condiţiile de pensionare”
- Salariu mediu net agent operativ: 3.000 – 3.200 Lei
- Salariu mediu net ofiţer: 3.700 Lei