- Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională prevederi din legea privind carantina.
- Vizate sunt două articole din lege.
- Internarea pacienţilor în spital trebuie să fie o ultimă soluţie, consideră Renate Weber.
Sesizarea înaintată la CCR de către Renate Weber vizează art. 8 alin. (3-9) referitor la sintagma ”izolarea într-o unitate sanitară sau la o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare”, respectiv art.19 din Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.
Advertisment
Astfel, aceasta atacă articolele din lege care se referă la internarea obligatorie a pacienţilor infectaţi cu COVID-19 în spital pentru 48 de ore şi la detaşarea personalului medical.În sesizarea sa, Avocatul Poporului afirmă că prevederile din lege atacate încalcă decizii precedente date de CCR şi încalcă, suplimentar, norme ale CEDO.
„Soluţia legislativă referitoare la izolarea într-o unitate sanitară (…) este constituţională, numai în măsura în care acest tip de izolare se impune ca măsură de ultim resort, după ce toate celelalte măsuri, de o severitate mai scăzută, au fost epuizate. În mod contrar, izolarea într-o unitate sanitară sau la o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare are drept consecinţă nerespectarea de către legiuitor a deciziei CCR”, justifică Avocatul Poporului, Renate Weber.
Recomandări
De asemenea, Renate Weber arată că „ţinând seama de natura restrictivă de libertate a măsurii izolării în unitatea sanitară sau locaţia ataşată, legiuitorul ar fi trebuit să reglementeze proceduri şi garanţii pentru toate părţile implicate, menite să imprime un caracter previzibil legii”. „Prin urmare, legiferând obligativitatea izolării obligatorii ca măsură de prim resort, fără reglementarea posibilităţii înlocuirii acesteia cu o măsură cu un grad de severitate mai scăzut, statul eşuează atât în obligaţia sa de a apăra sănătatea publică (…), cât şi în obligaţia constituţională de a reglementa măsura izolării obligatorii ca măsură de ultim resort”, mai scrie în documentul trimis lui Valer Dorneanu, preşedintele CCR.
La începutul şedinţei de Guvern, premierul Ludovic Orban a spus că noua acţiune a Avocatului Poporului reprezintă un „atac împotriva intereselor fundamentale ale României”.
Documentul poate fi ataşat pe site de aici: https://www.avpoporului.ro/exceptii2020/exceptia11_2020.pdf
- Zelenski recunoaște că Ucraina nu își poate recupera teritoriile. Care sunt variantele pentru încheierea războiului
- Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage din coaliție și va vota un guvern de dreapta: „Nu fugim de responsabilitate”
- Netanyahu se întâlnește cu oficiali de rang înalt pentru discuții despre acordul de încetare a focului cu Hamas
- Cel puțin 100 de soldați nord-coreeni au fost uciși în luptele din războiul din Ucraina. Alți 1.000 au fost răniți
- Cât de des zbori cu avionul? Media de vârstă a avioanelor de transport a crescut considerabil
Partenerii noștri