
- Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu privire la Ordonanţa prin care românii reveniţi în ţară sunt carantinaţi.
- Avocatul Poporului apreciază că dispoziţiile menţionate sunt neconstituţionale.
- Toate aceste situaţii presupun o limitare a unor drepturi fundamentale ale omului, spune Avocatul Poporului.
Stabilirea măsurilor privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de epidemii prin ordin al ministrului Sănătăţii şi nu prin lege este neconstituţională, o spune Avocatul Poporului, care a decis sesizarea CCR.
Motivele invocate de Avocatul Poporului:
Avocatul Poporului apreciază că lipsa reglementării la nivelul legislaţiei primare a măsurilor generate de epidemii (carantină, izolare/internare obligatorie a persoanelor în contextul bolii transmisibile Covid-19) lasă la latitudinea Ministrului Sănătăţii emiterea unor acte administrative, cu caracter normativ, de rang infralegal, ingerinţa generată de această stare vizând drepturi fundamentale, respectiv dreptul la libertate individuală şi dreptul la viaţă intimă, familială şi privată, cu încălcarea prevederilor art. 53 din Constituţie.
Avocatul Poporului consideră că trebuie să existe o reglementare juridică la nivel de lege, în sensul identificării clare a persoanelor şi situaţiilor în care şi faţă de care măsura carantinei (în oricare dintre formele acesteia: instituţionalizată/internare, izolare) se poate lua, cine o poate lua, în ce condiţii şi pe ce perioadă, deoarece toate aceste situaţii presupun o limitare a unor drepturi fundamentale ale omului.
TOP ARTICOLE
- Top creatori de conținut din lume. Mr. Beast este pe locul 1 cu 300 de milioane de urmăritori și câștiguri de peste 82 de milioane de dolari
- Tablourile lui Picasso ajung la București. Muzeul de Artă Recentă găzduiește temporar 46 de lucrări ale pictorului
- Cazurile de Covid-19 cresc. Au fost înregistrate aproape 15.000 de cazuri noi, cât și 27 de morți
Dispoziţiile legale criticate, fără a stabili în concret garanţii adecvate menite să asigure respectarea caracterului inviolabil al libertăţii persoanei, lasă unui organ administrativ, Ministrul Sănătăţii, posibilitatea să legifereze şi să restrângă drepturi fundamentale, prin impunerea unor măsuri privative de libertate.
Legea este cea care trebuie să reglementeze procedura de instituire şi încetare a măsurilor restrictive de libertate, aplicarea graduală a măsurilor în funcţie de severitatea cazului, atribuţiile fiecărei autorităţi publice în executarea măsurilor.
Partenerii noștri