Avocatul Poporului atrage atenţia asupra consecinţelor dezastruoase pe care le-ar avea suspendarea internărilor pentru intervenţii chirurgicale asupra pacienţilor, decisă de autorităţi.

Potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului, instituţia s-a sesizat din oficiu în contextul declaraţiilor şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, care a anunţat luni că, din cauza creşterii numărului cazurilor de COVID-19, managerii unităţilor sanitare publice cu paturi vor suspenda internările pentru operaţii şi pentru alte tratamente şi investigaţii care nu reprezintă urgenţe, cu anumite excepţii.

Avocatul Poporului precizează că până la ora emiterii comunicatului niciun Ordin al ministrului sănătăţii sau al şefului DSU care să reglementeze aceste lucruri nu era publicat nici în Monitorul Oficial şi nici afişat pe site-urile celor două instituţii.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

„Deşi înţelegem situaţia epidemiologică gravă în care ne aflăm, atragem atenţia că dreptul cetăţenilor la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat nu poate fi îngrădit, neexistând pentru aceştia decât opţiunea efectuării actului medical în unităţi sanitare private. Astfel, situaţia de mai sus creează premisele discriminării acestei categorii de cetăţeni, situaţie care, în opinia noastră, este de neacceptat”, se arată în comunicat.

Mai mult, Avocatul Poporului apreciază că în situaţia în care suspendarea internărilor se va realiza prin ordin al DSU sau al MS „acest lucru este neconstituţional şi nelegal, în măsura în care permite dispunerea unor măsuri de restrângere a exerciţiului dreptului persoanelor de a beneficia de asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat”. Conform Avocatului Poporului, restrângerea poate fi făcută numai prin lege.

Avocatul Poporului reaminteşe că, încă din luna aprilie 2020, instituţia a atras atenţia asupra problemelor pe care le poate genera suspendarea internărilor pentru intervenţii chirurgicale.

Demersurile Avocatului Poporului au fost aduse la cunoştinţa ministrului interimar al Sănătăţii şi şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.