• Zece persoane vor fi acuzate de uciderea a 32 de persoane în martie 2016.
  • Atunci au explodat bombe pe aeroportul din Bruxelles și apoi, într-un tren de metrou care trecea prin cartierul european al orașului.
  • Nouă dintre inculpați vor fi prezenți în instanță.

La șase ani și jumătate de la atacurile teroriste care au lăsat în urmă morți și mai mulți răniți, Belgia lansează cel mai mare proces penal din istoria sa. Zece persoane vor fi acuzate de uciderea a 32 de persoane în martie 2016, când au explodat bombe la aeroportul din Bruxelles și apoi într-un tren de metrou care trecea prin cartierul european al orașului.

A fost cel mai sângeros atac asupra Belgiei de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și a dus la priveghiuri, proteste, controale la frontiere, anchete parlamentare și chiar la evacuarea parțială a centralelor nucleare ale națiunii.

Principalul suspect în acest proces va fi Salah Abdeslam, care a fost deja condamnat în cadrul unui proces în Franța pentru rolul său în atacurile teroriste din Paris din 2015, în care au murit 130 de persoane. El a fost condamnat la închisoare pe viață, fără drept de eliberare condiționată.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Nouă dintre inculpați vor fi prezenți în instanță. Un al zecelea, Oussama Atar, este judecat în absența sa, deși se crede că acesta ar fi fost ucis în Siria. Abdeslam este unul dintre cei cinci inculpați care au fost condamnați de instanțele franceze, dar care acum riscă o pedeapsă suplimentară din partea autorităților belgiene. Toți aceștia sunt acuzați că au fost implicați în ambele seturi de atacuri, operând în numele Statului Islamic.

Juriului i se va spune că o „celulă teroristă” cu sediul la Bruxelles plănuia de fapt să efectueze o serie mai ambițioasă de atacuri coordonate la turneul Campionatului European de Fotbal din Franța, mai târziu în 2016.

Cu toate acestea, se va susține că și-au schimbat planurile după arestarea lui Abdeslam la 18 martie, în urma unei operațiuni de poliție în suburbia Molenbeek din Bruxelles. Patru zile mai târziu, membrii celulei au atacat în schimb Bruxelles-ul, iar crimele au început la aeroport, se va susține.

Imaginile de pe camerele de supraveghere ar fi arătat trei bărbați împingând trei cărucioare prin terminalul de plecări cu puțin timp înainte de explozii. Acuzarea va susține că fiecare bărbat purta o bombă, dar că doar două dintre ele au fost detonate de atacatorii sinucigași.