- SUA a inculpat 5 membri ai serviciul de informații militare ruse pt atacuri cibernetice
- Departamentul de Stat al SUA și aliații săi oferă recompense de până la 60mil de dolari
- Atacurile cibernetice au vizat agenții guvernamentale din Ucraina în ianuarie 2022
- NY Times: Mesajul este clar unul către Rusia, vă urmărim, ne-am infiltrat în sistemele voastre
„Atenție Rusia, suntem cu ochii pe tine” este mesajul Statelor Unite care anunță că a inculpat 5 membri ai serviciului de informații militare ruse pentru atacuri cibernetice asupra Ucrainei și a țărilor NATO. Recompensa? 60 de milioane de dolari, mai mult de dublu decât suma oferită pentru prinderea lui Osama Bin Laden în trecut.
Advertisment
Cine sunt hackerii pe care i-a pus sub acuzare Departamentul de Justiție?
Este vorba despre 5 membri ai serviciului de informații militare ruse care sunt acuzați de atacuri sasupra companiilor ucrainene și americane înainte de invazia Rusiei în Ucraina în 2022. Atacurile din ianuarie din acel an sunt cunoscute sub numele de “Whisper Gate” și au fost un mod prin care Rusia încerca să destabilizeze Ucraina înainte să înceapă invazia.
Ele aveau menirea de a bloca guvernul Ucrainei, să oprească sateliții folosiți pentru comunicații și să sperie alte țări NATO care ar fi putut să intervină în ajutorul Ucrainei. Însă acele atacuri au fost oprite de către divizia cyber a Statelor Unite, împreună cu companii precum Microsoft, Google și Amazon care au mutat operațiunile guvernului Ucrainei în cloud-ul propriu și astfel guvernul ucrainean a putut funcționa și să organizeze apărarea.
Recomandări
O nouă dezvăluire făcută de New York Times este că Microsoft a fost cea care a avertizat Casa Albă despre o furtună în spațiul online care prevestea începerea războiului. Decizia de acum a Departamentului de Justiție american de a-i inculpa pe cei 5 responsabili pentru Whisper Gate. Nu înseamnă, însă, că vor fi și prinși.
Și de ce atunci această decizie de a-i inculpa oficial?
Pentru că transmite un mesaj clar către Rusia. Uite, un alt inculpat este Amin Stigal, despre care oficialii americani spun că este un hacker civil care a început să lucreze pentru guvernul rus.
Practic, Rusia a devenit un safe haven pentru hackeri, condiția pusă pentru a fi protejați pe teritoriul rus fiind să lucreze și pentru Kremlin. Mi se par sugestive cuvintele lui Matthew Olsen, asistentul procurorului general pentru securitate națională: „mesajul este clar pentru serviciile militare ruse și pentru Rusia. Vă urmărim. Ne-am infiltrat în sistemele voastre. FBI și Departamentul de Justiție vor fi neînduplecate în misiunea de a vă urmări”, spune Olsen.
Să nu uităm că săptămâna asta Departamentul de Justiție a oprit și misiunea Doppleganger care avea ca scop influențarea alegerilor prezidențiale din acest an. 30 de domenii care aveau ca scop manipularea nu doar a publicului, ci și a unor politicieni, oameni de afaceri și influenceri, au fost blocate.
Citește și
- Șefii CIA și MI6: „Ordinea Mondială este sub o amenințare cum nu s-a mai văzut de la Războiul Rece”. Sir Richard Moore și William Burns vorbesc despre colaborarea SUA-UK în oprirea conflictelor globale
- Începe școala, începe și stresul. Cum îți poți ajuta copilul să treacă cu brio de provocările vieții
- Cercetătorii au dezvoltat primul ceas nuclear din lume reușește să calculeze timpul mai bine decat cel atomic
Partenerii noștri