• Procurorii DIICOT au reținut marți dimineață patru persoane, după perchezițiile care au avut loc ieri în Iași.
  • În dosar sunt cercetate presupuse fapte de înșelăciune: a fost construit un bloc de locuințe, în loc de o pensiune.
  • Sunt implicați oameni de afaceri din municipiu, avocați, notari dar și foști și actuali oficiali din Primăria Iași.

Actualizare: Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, este inculpat în acest dosar, potrivit Aleph News. Edilul a fost audiat ieri în acest dosar.

Cele patru persoane reținute sunt Claudiu Asimionesei – patronul ziarului „Bună Ziua Iași”, Alexandru Mustiață – fostul arhitect al orașului, Răzvan Ionuț Costin – notar, și Victor Gavriluță – inspectorul de la Serviciul GIS Cadastru, scrie Ziarul de Iași.

Alte șapte persoane, printre care și fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, sunt puse sub control judiciar.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Reținerile au avut loc după ce, cu o zi înainte, procurorii DIICOT și ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi au efectuat 24 de percheziţii domiciliare în Iaşi şi Bucureşti, într-un dosar de înşelăciune cu un teren ce aparţine Primăriei Iaşi, în care sunt implicaţi avocaţi, notari şi funcţionari publici.

Acuzațiile anchetatorilor sunt de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participație improprie la infracțiunile de abuz în serviciu și fals intelectual, instigare la infracțiunile de abuz în serviciu și fals intelectual, abuz în serviciu și omisiunea sesizării.

Potrivit DIICOT, în cursul anului 2016, suspecții „au constituit un grup infracțional organizat în vederea obținerii, în mod fraudulos, a unui teren din patrimoniul unei instituții publice, pe care au construit o clădire, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 2 milioane de lei”.

„De asemenea, a rezultat faptul că activitatea infracţională a fost posibilă prin acordarea sprijinului de specialitate de către avocaţi, notari şi funcţionari publici din cadrul unei instituții publice”, se mai arată în rechizitoriu.

23 de persoane au fost aduse la audieri la DIICOT și BCCO Iași.