• 20 de mineri ilegali au fost găsiți morți într-o mină de aur
  • Cadavrele aveau arsuri grave și erau înfășurate în pungi din plastic
  • Mineritul ilegal este condus de sindicate
  • În 3 ani au murit peste 300 de mineri ilegali

Poliția din Africa de Sud a descoperit cadavrele a 20 de mineri ilegali lângă o mină de aur abandonată, la sud-vest de Johannesburg. Autoritățile au declarat că investighează cauza deceselor, adăugând că trupurile bărbaților „au fost găsite înfășurate în pungi albe de plastic” și au „arsuri severe la nivelul corpului”.

„Toți cei decedați sunt suspectați că sunt mineri ilegali cunoscuți în mod obișnuit ca «zama zamas» care operează în puțuri învechite din Orkney și Stilfontein”, la mai puțin de 200 km sud-vest de Johannesburg, a declarat poliția.

Primele cinci cadavre au fost descoperite luni și încă 15 au fost găsite marți, a declarat miercuri pentru AFP purtătorul de cuvânt al poliției.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Primii cinci au fost găsiți în afara unei mine dezafectate, a informat presa locală. Alte 15 „cadavre descompuse au fost găsite de-a lungul Ariston Road lângă linia de cale ferată“, a declarat pentru Sunday Times purtătorul de cuvânt al poliției Brig Sabata Mokgwabone.

Poliția sud-africană a deschis o anchetă cu privire la cele 20 de decese.

Practica mineritului ilegal este extrem de periculoasă, bărbații care fac asta riscând să fie răniți și chiar să moară din cauza exploziilor, prin inhalarea fumului toxic, prăbușirea minelor și diverse violențe în bandă.

Exploatarea ilegală nu se limitează la minele abandonate. În 2009, cel puțin 82 de bărbați – despre care se crede că erau mineri ilegali – au murit după un incendiu subteran la o mină activă deținută de Harmony Gold.

Între 2012 și 2015, se estimează că au murit peste 300 de mineri ilegali.