CCR: Hotărârea Parlamentului de încuviinţare a primei stări de alertă a fost neconstituţională

Sursa foto: Mediafax

Magistraţii Curţii Constituţionale a României (CCR) au admis, miercuri, sesizarea făcută de 50 de parlamentari AUR şi PSD şi au constatat că hotărârea de încuviinţare a stării de alertă din luna mai 2020, după ieşirea din starea de urgenţă, este neconstituţională.

Curtea Constituţională, în cadrul controlului hotărârilor Parlamentului, cu unanimitate de voturi, a admis, miercuri, sesizarea formulată de 50 de parlamentari – deputaţi neafiliaţi şi membri ai Grupurilor parlamentare ale Alianţei pentru Unirea Românilor şi Partidului Social Democrat şi a constatat că este neconstituţională Hotărârea Parlamentului României nr.5/2020 pentru încuviinţarea stării de alertă şi a măsurilor institute prin Hotărârea Guvernului nr.394/2020 privind starea de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

„Pentru pronunţarea acestei decizii, Curtea a avut în vedere jurisprudenţa sa anterioară, respectiv Decizia nr.457 din 25 iunie 2020, prin care a constatat neconstituţionalitatea art.4 alin.(3) şi (4) din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Întrucât aceste din urmă dispoziţii legale, care au constituit temeiul adoptării hotărârii parlamentare examinate, sunt neconstituţionale, Curtea, aplicând prevederile art.147 alin.(1) şi (4) din Constituţie, a reţinut că Hotărârea Parlamentului României nr.5/2020 este ea însăşi neconstituţională, fiind lipsită de fundament constituţional”, transmit judecătorii CCR.

Cu toate acestea, Curtea a precizat că Hotărârea Guvernului nr.394/2020 privind starea de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei Covid-19 continuă să producă efecte juridice şi rămâne în vigoare în redactarea sa nemodificată prin dispoziţiile Hotărârii Parlamentului României nr.5/2020.

„Hotărârea Guvernului nr.394/2020 este un act normativ de sine-stătător, asupra căruia Curtea Constituţională nu are competenţa a se pronunţa, fiind adoptată în executarea art.4 alin.(1) din Legea nr.55/2020, iar prezenta decizie a Curţii vizează exclusiv modificările şi completările aduse acesteia prin art. unic al Hotărârii Parlamentului României nr.5/2020”, explică CCR motivele pentru care HG nr. 394/2020 rămâne în vigoare.

România a fost până pe 15 mai 2020 în stare de alertă, pentru 2 luni, după care s-a intrat în stare de alertă, situaţie prelungită până în prezent.