• Atacatorul profesorului avea 18 ani și s-a născut la Moscova
  • El a vrut să se răzbune pe profesorul de istorie care le-a arătat elevilor săi caricaturi ale profetului Mahamed, publicate în revista de satiră Charlie Hebdo
  • Profesorul fusese amenințat cu moarte cu câteva zile înainte de atac

Bărbatul care a decapitat un profesor pe o stradă din Franța a așteptat în fața școlii și le-a cerut elevilor să-l ajute să identifice victima, spun oficialii antiterorism, citați de BBC.

Imediat după atac, individul a postat imagini cu victima pe rețelele de socializare. Atacatorul a vrut să se răzbune astfel pe profesorul de istorie Samuel Paty, în vârstă de 47 de ani, care le arătase elevilor săi caricaturi ale profetului Mahomed.

Nouă persoane au fost arestate și sunt cercetate pentru posibile legături cu atacul terorist. Între acestea se numără și tatăl unei eleve, care avusese un schimb de replici cu profesorul în legătură cu caricaturile profetului.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Atacul a avut loc vineri după-amiază, în apropiere de Colegiul Bois d’Aulne, unde Paty a predat, în orașul Conflans-Sainte-Honorine, la circa 30 kilometri la nord-vest de centrul Parisului.

Macron: „Este un atac terorist islamist

Președintele Emmanuel Macron a declarat că ceea ce s-a întâmplat are caracteristicile unui „atac terorist islamist”, iar profesorul a fost ucis pentru că „a predat libertatea de exprimare”.

Un omagiu național urmează să îi fie adus profesorului de istorie decapitat.

Procurorul antiterorism, Jean-François Ricard, a spus că principalul suspect este Abdoulakh A., un tânăr de 18 ani, născut la Moscova, de origine cecenă. El a venit în Franța cu statut de refugiat și nu este era era în evidența polițiștilor antitero.

El locuia în orașul Évreux din Normandia, la aproximativ 100 de kilometri de locul crimei și nu avea nicio legătură aparentă cu profesorul sau cu școala.

Pascal Bruckner: „Atacul este o declarație de război”

Romancierul francez Pascal Bruckner afirmă că a fost atacată cel mai sacru bastion a Republicii: școala și profesorii.

Un profesor este decapitat pentru că a arătat caricaturi Charlie Hebdo într-un curs despre libertatea de exprimare. Părinții elevilor au raportat. Victima ar fi primit amenințări cu moartea. Ce vor face ceilalți profesori, bărbați și femei, atunci când trebuie să abordeze aceste subiecte sensibile? Vor tăcea de frica decapitării? ”, se întreabă Bruckner.

Scriitorul spune că acesta a fost „un avertisment pentru tot personalul didactic care va trebui să tacă sau să piară”.

Nu este un act „separatist”, este o declarație de război care trebuie tratată în consecință”, a adăugat Pascal Bruckner.

Ce spune marele imam din Bordeaux despre atacul care a șocat Franța

Tareq Oubrou, marele imam al Bordeauxului, a vrut să transmită un mesaj de pace și unitate, a doua zi după decapitarea profesorului de istorie.

Republica este puternică și nu trebuie să tremure la aceste acte barbare. Cred că valorile Republicii vor triumfa. Trebuie să rămânem uniți și să nu cedăm divizării. Scopul acestor acte este să semene teroarea la nivel psihologic. Trebuie să rezistăm, acestea sunt gesturi de disperare și nebunie„, a spus Tareq Oubrou.

Sursa: Profimedia