• Cei doi tineri veniseră la studii printr-un program Erasmus și au fost reținuți, fiind acuzați că pregăteau comiterea unor acțiuni teroriste
  • CEDO spune că Ramzan Muhammad şi Adeel Muhammad nu au putut să se apere, întrucât informațiile clasificate nu le-au fost dezvăluite
  • Magistrații Curții de Apel i-au declarat indezirabili pentru o perioadă de 15 ani

România a încălcat Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) atunci când a expulzat doi studenți pakistanezi care aveau drept de reședință în Sibiu și pe care i-a acuzat de legături cu Al Qaeda, a stabilit, azi, CEDO.

Decizia CEDO vine de la aproape opt ani de la scandalul de amploare care a avut loc în Sibiu, unde doi tineri pakistanezi, care veniseră la studii printr-un program Erasmus, au fost reținuți, acuzați că pregăteau comiterea unor acțiuni teroriste în preajma sărbătorilor de iarnă. Ulterior, cei doi tineri, Ramzan Muhammad şi Adeel Muhammad, au fost expulzați.

Judecătorii CEDO au dat câștig de cauză, joi, celor doi tineri pakistanezi și au condamnat România, în cauza „Muhammad și Muhammad vs. România”, pentru încălcarea articolului 1 din protocolul 7 al Convenției, referitor la garanțiile procedurale de aplicat în cazul expulzării străinilor.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

CEDO a stabilit că Ramzan Muhammad şi Adeel Muhammad, expulzați din motive de securitate națională, nu au putut să se apere, întrucât informațiile clasificate nu le-au fost dezvăluite.

Documentul clasificat transmis către Parchet conținea informații despre activitățile celor doi, care ar fi sprijinit un Al Qaeda, ceea ce ar fi pus în pericol securitatea națională. Astfel, în 4 decembrie 2012, după ora 17.20, Poliția Sibiu i-a convocat pe cei doi studenți pentru a doua zi, la ora 9.00, la Curtea de Apel, însă convocarea nu a fost însoțită de niciun document.

Cei doi studenți au călătorit toată noaptea și au ajuns la timp la București, la Curtea de Apel. Ei au spus că nu au făcut nimic prin care să fi pus în pericol securitatea națională.

Cu toate acestea, procurorii au cerut instanței să îi declare „indezirabili” și să dispună expulzarea, susținând că din documentele clasificate rezultă că cei doi s-au angajat în activități prin care să pună în pericol securitatea națională a României.

Ramzan Muhammad şi Adeel Muhammad au explicat că nu au făcut nimic ilegal, însă magistrații Curții de Apel i-au declarat indezirabili pentru o perioadă de 15 ani.

Încă din 2012, reprezentanții Universității Lucian Blaga din Sibiu, unde cei doi pakistanezi veniseră cu bursă Erasmus, la studii, au spus că niciodată aceștia nu au creat probleme și erau cunoscuți ca studenți silitori, Ramzam fiind chiar doctorand la Facultatea de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului, specializarea Agricol-Alimentar. Adeel Muhammad este student la Inginerie.

În 5 decembrie 2012, la solicitarea Parchetului Curţii de Apel Bucureşti, o instanţă de judecată i-a declarat persoane indezirabile, în România, pe cetăţenii pakistanezi Ramzan Muhammad (la acea dată în vârstă de 30 de ani) şi pe Adeel Muhammad (la acea dată în vârstă de 19 ani), pentru raţiuni de securitate naţională pe o perioadă de 15 ani.

Potrivit comunicatului Serviciul Român de Informaţii (SRI) de la acea vreme, cetăţenii străini Ramzan Muhammad şi Adeel Muhammad pregăteau comiterea unei acţiuni teroriste pe teritoriul României în perioada sărbătorilor de iarnă de către o structură extremistă afiliată ideologic organizaţiei Al-Qaida.

În acest sens, SRI şi celelalte instituţii din cadrul Sistemului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului (SNPCT), au monitorizat „acţiunile întreprinse de către membrii structurii aflaţi în ţara noastră, consideraţi «puncte de sprijin», ce se aflau sub coordonare externă, în condiţii de conspirativitate”.