• Despăgubirile ce urmează să fie plătite trec de 15 milioane de euro
  • Banii vor ajunge la proprietarii imobilelor naţionalizate
  • România este în topul european când vine vorba de condamnări primite la CEDO.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunţat șase hotărâri împotriva statului român săptămâna aceasta. Iar despăgubirile care urmează să fie plătite proprietarilor de imobile naţionalizate depăşesc 15 milioane de euro.

Pentru că în România nu au primit despăgubiri pentru proprietăţile trecute abuziv în proprietatea statului, foştii proprietari s-au adresat instanţei de la Strasbourg și au avut câștig de cauză.

Chiar şi aşa, specialiştii arată că procentul reclamanţilor care obţin o condamnare împotriva statului român este foarte mic.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

Cele mai multe despăgubiri au fost plătite de statul român pentru nerespectarea dreptului la proprietate. Mai puţin de 5% dintre reclamanţii care se adresează Curţii Europene ajung să obţină o condamnare împotriva statului român, gândiţi-vă la toţi ceilalţi”, explică Nicoleta Popescu, avocat specializat în drepturile omului.

Avocatul mai spune că dacă o persoană ar cunoaște dosarele care se judecă la CEDO, nu ar mai considera mari sumele primite drept despăgubiri.

Dacă ai intra în realitatea cazului sau ai şti detalii despre acest caz, cu siguranţă nu ţi-ar mai părea (o sumă mare), după zece ani de proces, după o casă pierdută, nu mă refer doar la valoarea de piaţă, ci inclusiv la impactul emoţional şi suferinţa. Mulţi reclamanţi să ştiţi că au murit. S-au bucurat poate de aceste despăgubiri moştenitorii, ei nu au mai trăit acele momente. Oamenii nu plecau în concedii sau viaţa lor se reducea la scrisorile pe care le aşteptau de la Curtea Europeană”, a mai spus Nicoleta Popescu.

Mulţi oameni nici nu mai apucă să se bucure de o eventuală decizie favorabilă, pentru că procesele durează chiar și zeci de ani.