• Iwao Hakamada, în vârstă de 88 de ani și cel mai longeviv condamnat la moarte din lume, a fost achitat de un tribunal japonez.
  • Cazul lui Hakamada a generat un interes public semnificativ și a evidențiat problemele sistemului de justiție din Japonia.
  • După aproape 50 de ani de închisoare, starea sa mentală s-a deteriorat, iar el trăiește acum sub îngrijirea surorii sale.

Un bărbat în vârstă de 88 de ani, care este cel mai longeviv condamnat la moarte din lume, a fost achitat de un tribunal japonez, conform BBC.

Iwao Hakamada, condamnat la moarte de mai bine de o jumătate de secol, a fost găsit vinovat în 1968 de uciderea șefului său, a soției acestuia și a celor doi copii adolescenți ai lor.

Recent, i s-a acordat un nou proces pe fondul suspiciunilor că anchetatorii ar fi plantat probe care au dus la condamnarea sa pentru cvadruplă crimă. Verdictul pune capăt uneia dintre cele mai lungi și mai faimoase saga judiciare din Japonia.

Recomandări

KADÎROV SUSPECTĂ RUȘII
N-A MERS PT. ZELENSKI
MILTON LOVEȘTE FLORIDA
RUTTE NU SE TEME DE TRUMP
NADAL, O LEGENDĂ!
NO BABIES, JUST PETS!

Cazul a suscitat un interes public larg, aproximativ 500 de persoane stând la coadă joi pentru a prinde loc în sala de judecată din Shizuoka. La pronunțarea verdictului, susținătorii lui Hakamada din afara instanței au aclamat „banzai” – o exclamație japoneză care înseamnă „ura”.

În 2014, Hakamada a fost eliberat din închisoare și i s-a acordat un nou proces de către un tribunal japonez, după ce avocații apărării au arătat că ADN-ul din petele de sânge găsite pe hainele presupuse a fi purtate de criminal nu se potrivea cu al acestuia.

De atunci, el trăiește sub îngrijirea surorii sale, din cauza deteriorării stării sale mentale.

Ca urmare a procedurilor judiciare prelungite, a fost nevoie de timp până anul trecut pentru ca acest nou proces să înceapă – și până joi dimineață pentru ca instanțele să declare dacă Hakamada va fi achitat de acuzații sau spânzurat.

Hakamada este doar al cincilea condamnat la moarte căruia i se acordă un nou proces în istoria postbelică a țării.

Citește și