• Hakan Ayik, cunoscut ca „gangsterul de pe Facebook”, a ajutat, fără să vrea, la distribuirea aplicației de mesagerie criptată gestionată de FBI
  • Joseph Hakan Ayik este un bărbat în vârstă de 42 de ani
  • În prezent, el ar trăi în Turcia sub numele de Hakan Reis, după ce ar fi renunțat la cetățenia australiană și s-ar fi căsătorit cu o olandeză, cu care are doi copii

Cel puțin 800 de persoane au fost arestate în întreaga lume de polițiști, în urma unei operațiuni internaționale, de tip „cal troian”, pentru a prinde traficanții de droguri, mafii și alte grupări de criminalitate organizată.

Totul, după ce FBI a obținut acces la o aplicație specială, permițând poliției australiene să monitorizeze mai mult de 25 de milioane de mesaje criptate, trimise în timp real. În mesaje, discuțiile se refereau la comploturi, contrabandă cu droguri și alte activități ilegale.

Poliția australiană a declarat presei locale că bărbatul care, fără să vrea, a ajutat la distribuirea aplicației de mesagerie criptată gestionată de FBI, era un fugar pe nume Hakan Ayik, scrie BBC.

Recomandări

PSD ȘI PNL PREGĂTESC REMANIEREA
CONTROVERSE PRIVIND EVALUAREA NAȚIONALĂ
PUTIN ARE FORȚE NUCLEARE GATA DE LUPTĂ
DE DOMENIUL SF, DAR CU TESLA
CUM SE SCHIMBĂ ECONOMIA ROMÂNIEI
BIDEN LUPTĂ CONTRA MAȘINILOR DIN CHINA

Presupus că ar fi chiar el un traficant de droguri, oficialii spun că Ayik a fost identificat ca fiind un element cheie de influență și i s-a oferit acces de către agenții sub acoperire la un telefon pe care l-a recomandat apoi altor infractori.

A fost identificat din cauza poziției sale în lumea interlopă. El era o țintă principală, fiind cineva de încredere și avea cum să distribuie cu succes această platformă“, a declarat un anchetator principal citat de Australian Telegraph.

Se spune că el locuiește în Turcia de ani de zile și poliția l-a îndemnat să se predea pentru propria sa siguranță.

Având în vedere amenințarea cu care se confruntă, este cel mai bine să ni se predea imediat ce poate“, a declarat comisarul de poliție federal australian Reece Kershaw.

CITEȘTE ȘI Infractori din toată lumea au fost prinși după ce au folosit o aplicație criptată și monitorizată de FBI

Cine e Hakan Ayik, „gangsterul de pe Facebook”

Cunoscut și sub numele de Joseph Hakan Ayik, bărbatul de 42 de ani s-a născut din părinți migranți turci și se spune că ar fi crescut într-o suburbie a clasei muncitoare din Sydney.

Supranumit în mass-media australiană „gangsterul de pe Facebook“, Ayik a apărut în presa națională în urmă cu aproximativ un deceniu pentru că avea postări din care reieșea stilul său de viață luxos, pe fondul mai multor presupuse legături ale sale cu bande și rețele de droguri.

Hakan Ayik locuiește în afara țării de când a fost identificat ca prim suspect într-o operațiune a poliției care presupunea trafic de heroină. El a fost arestat pentru scurt timp în Cipru în 2010, dar a dispărut după ce a fost eliberat pe cauțiune și a rămas de atunci pe listele celor mai căutați oameni din Australia.

Captura de ecran a site-ului web arată detaliile sale listate pe lista celor mai căutate intrări pe site-ul NSW
Sursă foto: BBC/NSW Police

Poliția spune că bărbatul și-a continuat activitatea ilegală din străinătate, având mai mulți asociați care au fost arestați între timp.

Săptămâna aceasta, în presă au apărut informații potrivit cărora Ayik ar fi personaj cheie într-o grupare cunoscută drept „Cartelul Australian“, care introduce anual în țară droguri de 1,5 miliarde de dolari.

Jurnaliștii de investigație au reușit să-l localizeze în Turcia, unde bărbatul ar continua să ducă același trai de lux, cu bani investiți în afaceri și deținând două case în zone rezidențiale exclusiviste. El ar trăi sub numele de Hakan Reis, după ce ar fi renunțat la cetățenia australiană și s-ar fi căsătorit cu o olandeză, cu care are doi copii.