• „Din companiile de stat s-a furat timp de 30 de ani. S-a furat inventiv, s-au făcut alte companii, și-au furat activele, sunt cazuri grosiere. Am făcut foarte multe plângeri penale. Am făcut mai mult de 10 plângeri penale pe ce am găsit în companiile de stat”.
  • „Statul nu trebuie să mai aibă ministere mamut, sute de agenții și mii de sinecuri. Statul român este extrem de neeficient.(…) Exista un robinet de bani publici pe schema de susținere a exporturilor. Era o schemă de mers la târguri în jurul lumii. Erau aceiași oameni și aceleași firme”.
  • „Trebuie să facem reforma impozitării muncii. Eu vreau zero taxe pe salariul minim. Nu trebuie să ne gonim forța de muncă în alte țări. Avem cele mai mari impozite pe salariile mici din UE”.
  • „Nu am stabilit că facem ceva cu mall-urile. Nu sunt pentru obligativitatea vaccinării. Nu am discutat despre vaccinarea obligatorie la stat”.
  • „Nu cred că voi fi remaniat. Dacă ar fi după mine, mâine aș termina cu pensiile speciale. Am eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor – 0,3%. Ca ministru iau în mână 10.900 de lei. Am un stil de viață destul de auster”.

„Statul român a ajutat antreprenorii prin fonduri europene. Banii europeni promiși antreprenorilor nu au existat niciodată. A trebuit noi, în Guvern, să găsim banii promiși. A trebuit să acoperim promisiuni anterioare. (…) Țările europene au avut politicieni mai responsabili. În Europa, politicienii nu au promis banii pe care nu-i au. S-a crescut cu 500 de milioane de euro promisiunile făcute. Nu mă interesează cine a fost înainte. Noi plătim datorii de la Start-UP Nation din 2018. Anul acesta eu încă mai cer bani pentru programe din 2018. Trebuie să încetăm acest mod de operare. Nu mai trebuie promiși bani pe care nu-i avem. (…) Măsura 3 a fost fraudată dar o să o facem. Pe măsura 2 s-a promis 1,5 miliarde și noi am avut doar 1 miliard. Să-i întrebăm pe politicienii care promit bani de unde au banii. Statul a făcut o promisiune antreprenorilor și statul n-a avut banii în cont. Promisiunea politicienilor a fost chiar înainte de campania electorală. Am primit o piatră de moară și o ducem la bun sfârșit. Câteodată repari mașina din mers și nu e ușor”, a declarat Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, în emisiunea OFF/On The Record pe Aleph News.

Liderul USR PLUS, Claudiu Năsui, recunoaște ineficiența statului român

„Am combătut o parte din piramidele de birocrație. Am avut pachete de debirocratizare și transparentizare. Am debirocratizat modul de înființare al firmelor. (…) Aparatul de stat este ineficient, simte să-și justifice existența prin hârtii. Se mută documente din stânga în dreapta. Statul român mai are un instinct: transpune radical directivele. Trebuie debirocratizare și digitalizare. (…) Statul nu trebuie să mai aibă ministere mamut, sute de agenții și mii de sinecuri. Statul român este extrem de neeficient. (…) Am propus în campanie 3 mari reforme: Dreptul de a alege în Sănătate, în Educație și Zero Taxe pe salariul minim.”

Despre sinecurismul din companiile de stat aparținând ministerului Economiei

„În companiile de stat de la ministerul Economiei sunt peste 10.000 de salariați. Noi depolitizăm companiile de stat. Am schimbat integral Consiliile de Administrație. Am schimbat CA-urile cu oameni din privat. Oamenii din privat vi din bun simț civic la stat. Am de-sinecurizat faimoșii administratori speciali. Am dat afară, deocamdată, 10 administratori speciali. Administratorii speciali erau plătiți să nu facă nimic, erau din 2002. Unii din administratorii speciali aveau 14.000 de lei pe lună. Preocuparea mea este de-căpușarea companiilor și închiderea găurilor negre. Pompăm bani în găuri negre, trebuie să punem stop. Din companiile de stat s-a furat timp de 30 de ani. S-a furat inventiv, s-au făcut alte companii, și-au furat activele, sunt cazuri grosiere. Am făcut foarte multe plângeri penale. Am făcut mai mult de 10 plângeri penale pe ce am găsit în companiile de stat. (…) Din unele companii s-a furat efectiv timp de 30 de ani. Avem 70 de companii, cam 210 oameni în Consiliile de Administrații. (…) Companiile de stat ar trebui să fie profitabile. La stat, după ce faci pierderi, se șterg datoriile. Oprim această practică pentru companiile de stat. Sper să avem concursul coaliției ca să închidem găurile negre ale României. (…)

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Exista un robinet de bani publici pe schema de susținere a exporturilor. Era o schemă de mers la târguri în jurul lumii. Erau aceiași oameni și aceleași firme. Am pus toate contractele cu statul ale ministerului Economiei on line. Veți vedea că cele mai mari contracte erau cele de mers la târguri. Noi n-am încurajat exporturile, ci am încurajat pe unii oameni să se plimbe. Noi vrem exporturi pentru toată lumea. Am inițiat un proiect de lege ca fiecare firmă care exportă să aibă banii triplu deductibili”

Ministrul Claudiu Năsui a declarat în emisiunea OFF/On The Record, pe Aleph News că reducerea impozitării muncii este cea mai importantă măsură pe care vrea să o ia

„Trebuie să facem reforma impozitării muncii. Eu vreau zero taxe pe salariul minim. Nu trebuie să ne gonim forța de muncă în alte țări. Avem cele mai mari impozite pe salariile mici din UE. Nu mai trebuie să luăm mult de la cei cu bani puțini. (…) Statul trebuie să lase bani în piață, să lase banii oamenilor din munca lor. (…) Creșterea economică trebuie să se vadă în buzunarul oamenilor. La stat veniturile cresc, în sectorul public lucrurile sunt roz. Sprijin foarte tare neimpozitarea salariului minim. Măsura aceasta va crește puterea de cumpărare pe orizontală. Aceasta este cea mai importantă reformă fiscală a statului român/ (…) Este o penurie mare de forță de muncă în România. Exportăm forță de muncă din cauza politicilor publice. Sărăcia este cea mai mare problemă a României pe termen lung. Suntem lideri europeni la sărăcia în muncă. Forța de muncă pleacă pentru că diferența de salariu este foarte mare. România are un handicap imens: 45 de ani de comunism dur. În România, comunismul a naționalizat și colectivizat aproape 100%. România a avut un comunism pur și dur. Ce putem face? Să nu împovărăm suplimentar munca. Una este să pleci pentru 1000 de euro în plus, alta este să pleci pentru 500 de euro în plus. Românii trimit bani în țară, au familiile în țară, au casele și afacerile în țară.”

În ceea ce privește pandemia și restricționarea intrării în malluri pentru persoanele ne-vaccinare, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a spus că deocamdată nu a fost luată nicio decizie în coaliție: „Noi, la ministerul Economiei, am susținut deschiderea. Economia trebuie să se adapteze la pandemie pentru că nu se știe cât va dura virusul. Nu am stabilit că facem ceva cu mallurile. Nu sunt pentru obligativitatea vaccinării. Nu am discutat despre vaccinarea obligatorie la stat. Fiecare antreprenor trebuie să încurajeze vaccinare. Statul nu trebuie să aibă imaginație în a pune obstacole.”

În ceea ce privește Turismul României, Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, a spus în emisiunea OFF/On The Record pe Aleph News, că susține puternic reducerea interferenței statului în acest domeniu:  „Statul s-a băgat prea tare în turism și merge prost. Dacă lăsăm decizia antreprenorilor, va fi altfel. Dacă privatul face un hotel undeva, el pierde. Când faci cu banii tăi ești extrem de atent să faci treaba bine. Statul român a mers pe planificare centrală. Statul trebuie doar să fie o infrastructură care să ajute mediul privat. Interesul comun este să promovăm România. Cu OMD-urile mutăm puterea de la politic la privat.”

Ministrul Claudiu Năsui nu crede că va fi schimbat din funcție de către premierul Florin Cîțu și declară că mâine ar reduce pensiile speciale dacă ar putea

„Nu cred că voi fi remaniat. Măsura Horeca oricum nu avea o execuție liniară. Putem fi și 7 partide în coaliție, trebuie să fim predictibili. Guvernul acesta este foarte pro – business. În coaliție totul este supus unei negocieri. Trebuie să lăsăm mai mulți bani la oameni, asta ar fi un miracol economic. Dacă ar fi după mine, mâine aș termina cu pensiile speciale. Pensiile speciale țin de coaliție. Am eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor – 0,3%. Da, trebuie să facem mai mult iar eu îmi doresc să facem mai mult. Ca ministru iau în mână 10.900 de lei. Am un stil de viață destul de auster, sunt ok”.

Cât i-a ajutat ministerul Economiei pe antreprenorii români?

Năsui: În primul rând toți antreprenorii cu care am vorbit și mă pun și eu în pielea lor de multe ori ei ceea ce cer statului român este să îi lase mai mult în pace, să nu le mai pună atâtea obstacole, să mai reducă din povara pe care o exercită asupra lor și abia apoi le cer să facă anumite lucruri. Statul român ce a făcut în timpul pandemiei sunt niște măsuri, o parte dintre ele prin fonduri europene o distribuție de fonduri, granturi, luat bani europeni dat la antreprenori. Ce vă pot spune este că parte din banii aceia europeni care erau promiși, care trebuiau să vină, nu au existat niciodată, a trebuit noi în guvernul acesta să îi găsim, să îi căutăm, să facem în așa fel încât să plătim cât mai multă lume, să acoperim promisiuni anterioare și alt lucru pe care l-am mai făcut este tot o schemă pentru cei din Horeca, sectorială, de rambursare a 20% din cifra de afaceri, din scăderea de cifra de afaceri din 2019 și 2020, o schemă care e foarte bună, dar e foarte bună pentru Horeca. Ideal pentru orice antreprenor și daca mă întrebați ca potențial antreprenor și cred că fiecare român este un potențial antreprenor este tocmai asta să îți facă business-ul cât mai ușor, să mă pot concentra numai pe afacerea mea. Să nu trebuiască să mă gândesc în fiecare an sau fiecare jumătate de an ce acte trebuie să mai depun, ce autorizație trebuie să mai iau. Autorizații peste autorizații. Autorizația de funcționare pe care o iau de la primărie este o autorizație care practic vine peste alte autorizații, trebuie să te duci la primărie cu autorizație de la ANSVSA, toate astea și apoi ei îți mai dau încă o autorizație peste toate acelea. Sunt niște piramide din astea de birocrație. O parte am reușit să le combatem, anul trecut am avut un pachet de debirocratizare și transparentizare din care au trecut destul de multe legi.

Năsui: Trebuie să ajutăm mediul de afaceri în alte moduri decât a lua bani publici și pur și simplu a-i da unor firme, trebuie să facem măsuri și aici e măsură cea mai importantă reforma fiscală și reforma economică pe care o putem face este aceasta a reformei impozitării muncii. Zero taxe pe salariul minim, este o idee care ne vine, nu reinventam roata, asta fac și alte țări să nu impozităm.

Matei: Unii spun că nu este o soluție.

Năsui: Este o soluție dacă vrem să scăpăm de sărăcie sau să reducem sărăcia, dacă vrem să activăm forță de muncă, dacă vrem să avem locuri de muncă bine plătite. Dacă vrem în continuare să ne gonim forță de muncă în alte țări da, nu e o soluție, atunci mergem pe a avea cele mai mari impozite pe salariile mici din toată Europa pentru că România este campioană la impozitarea salariilor mici. Atenție aici, dacă vă uitați pe nivelul general de impozitare a muncii noi suntem puțin deasupra mediei europene și o să ni se arate graficul ăsta uitați nu avem o problemă cu impozitarea muncii pentru că suntem puțin deasupra mediei. Dar dacă ne uităm pe salariile mici noi acolo suntem pe locul întâi, abia pe salariile mari…

Matei: Impozitam sărăcia

Năsui: Noi impozitam sărăcia

Matei: Suntem săraci

Năsui: Poate de aia suntem săraci. Haideți să nu mai oropsim, să nu mai luăm tocmai aceluia care are cel mai puțin atât de mulți bani. Statul să își găsească o talie în care să nu mai avem ministere mamut, sute de agenții, zeci și mii de sinecuri potențiali toate finanțate din banii noștri și să mai lăsăm puțin bani la oamenii care muncesc, au valoare.

Matei: Politicienii au pile.

Cum se măsoară eficiența în statul român?

Matei: Măsură 3 înțeleg că e la DNA

Năsui: O să o facem. Da, pentru că a fost fraudată, e normal să fie la DNA.

Matei: Și oamenii ăia care au aplicat la măsură 3 se duc să dea cu subsemnatul la DNA?

Năsui: Nu. Depinde acum de procurori. Cei care au fraudat sper să o facă, cei care nu, evident că nu.

Matei: Măsură 2 câți beneficiari aveți pe măsură 2, reali?

Năsui: În total sunt 22.000, peste 22.000 de aplicanti. Din care nu mai știu cifra exactă dar foarte mulți sunt acceptați sau acceptați în lista de așteptare. Problema principală cu măsură 2 a fost ce vă spuneam mai devreme de finanțare. Au fost bani promiși care de fapt nu erau, nu am avut contract de finanțare. Contractul de finanțare este practic actul prin care UE, Comisia Europeană îți zice iți dau banii. Noi am avut un contract de finanțare pe 1 miliard de euro și s-au promis 1 miliard jumate.

Cât afectează pandemia economia?

Năsui: Noi la ministerul economiei la toate discuțiile la care am făcut parte am susținut deschiderea. Trebuie să gândim lucrurile și economic și economic vorbind trebuie să putem să creem valoare, să mergem la serviciu, trebuie să putem să ne desfășurăm activitatea. Eu am spus întotdeauna și am spus lucrurile astea și când era campanie electorală anul trecut era cel mai greu moment să vedem ce ne zic epidemiologii, doctorii, dar personal o să sprijin întotdeauna deschiderea și o economie care trebuie să se adapteze și de aici și măsurile economice pe care le luăm trebuie să fie unele de tipul în care încurajăm adaptarea economiei, nu o forțăm să rămână într-o structură productivă ante-pandemie, dinainte de pandemie, ci o ajutăm să se ajusteze la ea. Nu se știe cât va dura virusul. Poate vine după valul 4, valul 5, sau 6 habar nu avem. M: Și cu mall-urile acestea ce faceți? N: Nu am stabilit că vom face ceva.

Năsui: Eu nu sunt pentru obligativitatea vaccinării dar sunt pentru campanii cât mai mari de promovare a acestei vaccinări.

Matei: Considerați că personalul din apartul de stat chiar și ce ține de ministerul economiei ar trebui să se vaccineze obligatoriu?

Năsui: Nu este ceva ce am discutat până acum. Pentru ceea ce privește mediul privat consider că fiecare antreprenor trebuie să încurajeze lucrurile astea dar trebuie să fie dreptul lui să vadă ce reguli își face în interiorul propriei firme.

„Duduie” economia în Ministerul Economiei?

Matei: Să revenim puțin la economie, la dvs la minister duduie economia ca la dl Cîțu sau nu?

Năsui: Nu, economia e pe creștere, avem o creștere economică foarte bună. Într-adevăr ceea ce mă preocupă pe mine este și că această creștere să se vadă în buzunarul cât mai multor români, să se traducă printr-o putere de cumpărare cât mai mare pentru cât mai mulți oameni. La stat pare că veniturile cresc, pentru sectorul public lucrurile sunt roz. Dar întotdeauna lucrurile pentru sectorul public când a fost să se taie salarii nu s-a tăiat de la sectorul public, au scăzut numai în privat, mă refer la pandemie. Au avut multe privilegii și beneficii.

Matei: Și e corect?

Năsui: Absolut deloc, tocmai asta am spus întotdeauna că nu este și de aceea sprijin această măsură foarte tare de neimpozitare a salariului minim care nu se aplică doar salariului minim, se aplică tuturor salariilor, se aplică și celor care au un leu peste salariul minim pentru că asta este o măsură care crește puterea de cumpărare pe orizontală, asta face ca această creștere economică, ca această bogăție, prosperitate să se regăsească la cât mai mulți oameni și exact asta trebuie făcut, este cea mai importantă reformă fiscală pe care trebuie să o facă statul român.

„Sinecurile” din Ministerul Economiei

Matei: Câți angajați sunt în companiile de stat pe care le păstorește ministerul economiei?

Năsui: Pot spune că sunt mai multe categorii de companii, sunt cele din minerit, sunt cele din industria de apărare în jur de 7900 sunt prin industria de apărare și cred că mai adăugam câteva mii.

Matei: În total.

Năsui: Să zicem peste 10.000 de salariați.

Matei: La stat, la dvs în ogradă.

Năsui: În companiile de stat.

Matei: Și câți ați dat afară?

Năsui: Nu așa cred că se pune problema, în primul rând. Dar ce facem este că mai întâi deparatizăm aceste companii.

Matei: Cât ați deparazitat?

Năsui: Deocamdată destul de mult, am început prin faimoasele consilii de administrație pe care le-am schimbat în integralitate.

Matei: Cu alte persoane.

Năsui: Cu persoane din mediul privat, oameni care și-au demonstrat competența, profesionalismul prin testul pieței, care au reușit cariere foarte bune în mediul privat, directori de bancă, oameni care au CV-uri absolut ireproșabile și care vin mai mult din simț civic să ajute decât pentru remunerația aceea care există în aceste CĂ-uri. Următorul pas a fost să desinecurizam faimoasele și am aflat de chestia asta relativ recent de acele faimoase administrator special, nu știu dacă știți ce sunt administratorii speciali.

Matei: Exact. Câți, înțeleg că vreo 3 ați dat afară.

Năsui: Nu, sunt mai mulți.

Matei: Câți?

Năsui: În total sunt vreo 10, deocamdată care erau plătiți practic să nu facă nimic pentru că ei trebuiau să pregătească companiile pentru privatizare, companii care evident că erau plătiți atâta timp cât nu erau privatizate și atunci își luau bani din 2002 cred, că au fost introduși în lege.

Matei: Deci oamenii ăștia stăteau din 2002 cu salarii de 14.000, aproape 15.000 de lei pe lună?

Năsui: Unii dintre ei, da. Sunt salarii variabile.

Matei: Pile, nu?

Năsui: Oameni care, haideți să zicem, că nu justificau valoarea creată în această companie de stat și sunt companii de stat care mergeau și merg foarte prost. Modul de a opera al acestor companii e de multe ori de a face pierderi, faci pierderi, creezi datorii, ai datorii la stat, statul lasă aceste companii să își facă datorii, la privat te execută direct, după care periodic se șterg datoriile. Șterg datoriile, ei le refac, iar ștergem datoriile și tot așa. Practic sunt banii dvs, banii contribuabililor care merg acolo.

Matei: Eu știu că sunt banii contribuabililor.

Năsui: Asta este principala prioritate în ceea ce privește aceste companii anume această decăpușare, deparazitare și închidere a găurilor negre pentru că sunt niște găuri negre în sensul că noi tot pompăm bani în ele, an de an noi tot punem bani în ele și la un moment dat trebuie să punem stop.

Matei: Am văzut că dl Cîțu a anunțat la începutul acestei guvernării că vă deparazita companiile de stat, dar am văzut în același timp foarte puțînă deparazitare, dar în același timp am observat în Monitorul Oficial că bugetele acestor companii au fost aprobate în guvern adică nu a mai fost nicio problemă, deparazitarea a mers așa cu încetinitorul.

Năsui: Pentru companiile care sunt în ministerul economiei lucrul acesta a început, deparazitarea este…

Matei: La energie știți dacă a început la dl Popescu?

Năsui: Eu nu vreau să comentez decât pentru zona care mă privește pe mine. Zona care mă privește pe mine este partea aceasta de companii care au rămas la economie și acolo e clar că noi am pus stop și dacă vă uitați pe toate bugetele care au fost aprobate am tăiat zdravăn din cheltuieli și le-am pus pe profit. Mandatul pe care îl dăm noi mai departe consiliului de administrație și directorilor acolo este să taie din cheltuieli și să facă profit, nu să mai acumuleze pierderi că anii anteriori. Acestea sunt niște companii care timp de 30 de ani, în unele dintre ele s-a tot furat din ele cu niște mijloace extrem de inventive, nu doar companii căpușa că să ia contracte, efectiv au făcut alte companii și-au furat activele, sunt niște cazuri grosiere. Am făcut și foarte multe plângeri și penale pentru lucrurile pe care le-am găsit.

Matei: Câte plângeri pe ceea ce se întâmplă în companiile de stat, ce spuneați acum, ați făcut către organele judiciare?

Năsui: Nu aș vrea să vă dau o cifră acum, nu am vrut să fac nici public lucrurile acestea, trebuie să aibă un mers instituțional, în momentul în care am și eu văd că a început ceva

Matei: Mai mult de 10?

Năsui: O, da.

De ce România își exportă forța de muncă?

Năsui: Doamna Matei, de ce o exportă?

Matei: Pe mine mă întrebați?

Năsui: Eu vă zic de ce, că e o întrebare retorică. Din cauza politicilor publice pe care le implementăm.

Matei: Politice publice le face guvernul, statul.

Năsui: Le face statul dar le face în conjuncție cu cetățenii. Când vede că o idee are susținere o va face. De aceea militez pentru zero taxe pe salariul minim. E o reformă economică fară de care chiar nu putem evita soarta pe care o avem. Dacă vrem să scăpăm de sărăcie și sărăcia este cea mai mare problemă economică a țării noastre pe termen lung, pe termen scurt sunt de acord avem deficitul bugetar, pe termen mediu avem deficitul fondului de pensii, dar pe termen lung și cea mai profundă problemă este cea a sărăciei. E chiar o anume sărăcie foarte precisă, sărăcia în muncă. Noi suntem leaderi europeni la sărăcie în muncă și nu doar anul ăsta, am fost și anii trecuți, în fiecare an. Uitați-vă în tot istoricul Eurostat, eu nu știu dacă a fost un singur an în care să nu fim pe locul 1 în Europa la sărăcie în muncă și suntem pe locul 1 în Europa și la impozitarea muncii pe salariile mici. Lucrurile acestea nu sunt necorelate.

Matei: Și ați discutat acolo în guvern, când vă uitați la TV și vedeați cozile acelea la avioane, oamenii se duceau la muncă cu avioanele.

Năsui: Credeți că eu în guvern spun altceva decât vă spun dvs acum? Exact același lucru îl spun.

Matei: Nu știu. Asta e forța de munca a României, susțin Europa, ăia nu ies din case.

Năsui: Forță de muncă a României se duce în alte țări pentru că diferența de salariu este foarte mare. Și noi avem un handicap imens, România a avut 45 ani de comunism dur, o economie socialistă care a naționalizat și a colectivizat aproape 100%. Nu ca în Polonia, nu ca în Ungaria, unde au grade de colectivizare mult mai mici pe la 20%. Noi am avut un comunism pur și dur din motive istorice nu intrăm în istorie asta e altă problemă. Avem un bagaj istoric cu atât mai greu. În momentul acesta noi evident că nu putem avea productivitatea țarilor din vest, nu putem fi Germania pentru că au capital acumulat mult mai mult decât noi. Dar ce putem face de exemplu, este să nu împovărăm suplimentar munca față de alte țări. Ori noi exact asta facem. Evident că salariul va fi mai mare în Germania, și cu zero taxe pe salariul minim tot va fi mai mare în Germania salariul. Dar va fi mai mare cu mai puțin. Și diferența aceasta mai mică va face ca omul să se gândească are sens să plec? Una este să pleci pentru 1000 euro în plus, alta e să pleci pentru 500 euro în plus.

Exporturile și „robinetele” de bani publici

Năsui: Noi am găsit unul dintre robineții de bani publici care se duceau în buzunare private,

 într-un mod nelegitim, era exact pe o schemă așa zis de susținere a exporturilor care exista la ministerul economiei și care era o schemă de fapt de mers la târguri în jurul lumii de care beneficiau…

Matei: Să se plimbe

Năsui: un nr foarte restrâns de oameni și nr restrâns de firme, mereu aceleași câștigau licitațiile. Una dintre primele măsuri pe care le-am făcut și care ne-au atras destul de multă animozitate din partea unor oameni influenți a fost să punem toate contractele online. Absolut toate contractele cu statul din ministerul economiei din ultimii ani și din anul acesta deci nu mă feresc sunt online, sunt pe site-ul ministerului economiei într-o platformă ușor cautabilă, puteți să le downloadati, să poată downloada oricine, e totul foarte transparent și veți vedea dacă vă uitați în aceste contracte că cele mai mari contracte ale statului, mai ales prin ministerul economiei au fost tocmai pentru mers la târguri. Noi de fapt nu am încurajat exporturile, noi am încurajat niște oameni să se plimbe.

Matei: Cum ați încurajat dvs de 7 luni?

Năsui: În primul rând că vrem să schimbăm filozofia aceasta și să facem exporturi pentru toată lumea. Avem deja inițiat un proiect pe care îl discutăm și cu ministerul finanțelor și care probabil că va trece cât de curând. Este un sistem în care fiecare firmă, dvs de ex, dacă faceți o firmă mâine și doriți să vă exportați produse, să internaționalizați, toți banii pe care îi cheltuiți în direcția aceea să fie triplu deductibili. Cheltuiți un leu, deduceți trei. Vă duceți la un târg vă costă niște bani, aceia sunt deductibili dar nu vă deduceți doar atât, vă deduceți de 3 ori.

Claudiu Năsui este pe lista remanierii?

Matei: Credeți că dl Cîțu o să vă dea afară din guvern?

Năsui: Absolut deloc.

Matei: Pentru că vorbește de câteva zile de execuția bugetară e așa și un secret care ministere au cheltuit banii, care nu.

Năsui: E normal să vorbească de execuția bugetară în contextul rectificării bugetare.

Matei: Dvs ați cheltuit la minister toți banii pe care i-ați cerut?

Năsui: Avem această măsură Horeca, stați puțin că fiecare minister are specificitățile sale. Măsură Horeca, de exemplu, nu avea o execuție liniară, nu se dădea o sumă în ianuarie, încă una în februarie, încă mai mult în martie, ea este de tipul bulet de exemplu, nu cheltuim din ea până când nu o dăm pe toată odată, sistemul prin definiție, prin design a fost făcută în felul acesta. Și cred că altimenteri execuția este foarte corectă.

Matei: 7 luni de când ați intrat la guvernare, vorbeați de sistem predictibil pentru investitori. În guvernul din care faceți parte sunt 3 viteze pe 5 cărări. Sunt 3 partide, 3 viziuni diferite. PNL este PNL team Cîțu, team Orban, team echipa câștigătoare, USR e și USR este și Plus. Este și UDMR.

Năsui: Pentru un investitor nu asta contează, ce contează este predictibilitate și stabilitate și dacă este profitabil sau nu ca bottom line. Putem să fim și 7 partide în coaliție sau să fie unul singur. Am avut perioada dinainte în care a fost un partid la guvernare practic. Și cu toate astea predictibilitatea nu a fost mult mai mare.

Matei: Mă gândeam la Ungaria. Acolo știi cu cine ești, nu stiu, General Motors îl suni pe Victor Orban de exemplu.

Năsui: OUG 114, vă zice ceva? A fost dată într-o noapte, e a unui singur partid, nu au avut nicio problemă de coaliție.

Matei: Partide care, altă schizofrenie, își dau premierii jos. Noi suntem într-o continuă schizofrenie în tara asta.

N: Nu mai zic. Faptul că ai o coaliție sau nu nu este un motiv, daca ai o coaliție nu ești automat impredictibil și daca ești un partid care are majoritatea singur sau aproape singur iarăși nu este o garanție pentru predictibilitate după cum putem vedea. Suntem predictibili, în momentul acesta acest guvern este foarte pro business și este mult mai predictibil decât ce a avut România până acum.

Ce reforme a făcut coaliția în 7 luni de guvernare?

Năsui: În mod ideal da, ești într-o coaliție și atunci toate lucrurile sunt supuse unei negocieri. Nimeni nu face tot ce își dorește dar e mai ușor să îl blochezi pe altul decât să faci ceva, că întotdeauna ai nevoie de majoritate ca să schimbi o lege nu ca să o ții așa cum este. Ca să o tii așa cum este e mai ușor. Eu ce mi-aș dori este să schimbăm profund România și lucrul acesta se face prin acele 3 reforme de care vă ziceam. Una dintre ele este aceasta să lăsăm mai mulți bani la oameni, ar fi un miracol economic în România, a lasă mai mulți bani în economie de jos în sus, de la cei care au nevoie de ei cel mai mult și ei i-ar folosi apoi în consum, s-ar plati și taxe și accize etc.

Matei: Pensiile speciale, am văzut că și dvs vorbiți de pensiile speciale, toate lumea vorbește de pensiile speciale dar nimeni nu face nimic.

Năsui: Eu aș zice că nu și dvs.

Matei: Dați-mi un termen.

Năsui: Lăsați-mă doar să vă spun. Împreună cu Cristian Prună am scris primul proiect de abrogare a pensiilor speciale în 2018.

Matei: Prost.

Năsui: De ce prost?

Matei: Pentru că au picat majoritatea la Curtea Constituțională.

Năsui: Dar nu acesta. Acesta după ce l-am făcut a mai venit alt grup parlamentar cu un alt proiect.

Și ca să nu îl respingă pe al nostru l-au contopit și au luat niște lucruri neconstituționale din celălalt proiect.

Matei: Aveți decizie. Dați-mi un termen când terminați acest guvern cu pensiile speciale.

Năsui: Dacă ar fi după mine mâine, dar nu țîne de noi lucrul acesta, ține de o coaliție. Am reușit să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor.

Matei: 1%

Năsui: 0,3%

Matei: Așa.

Năsui: Dar atenție să știți că eu nu o să vă mint. Da, trebuie să facem mai mult și îmi doresc ca această coaliție să facă mai mult.

Cât câștigă ministrul Claudiu Năsui?

Matei: Spuneți-le telespectatorilor veniturile dvs ca ministru al economiei, antreprenoriatului și turismului, cât câștigați?

Năsui: Sunt exact cele de pe grilă.

Matei: Cât, net, în mână?

Năsui: Cred că e 10.900 lei.

Matei: Aveți salariul mai mic decât al dl Moșteanu.

Năsui: Orice se poate.

Matei: Colegul dvs de partid care este în parlament, leaderul de grup.

Năsui: Dar să știți că dl Moșteanu muncește foarte mult.

Matei: Vă descurcați cu banii ăștia?

Năsui: Am un stil de viață destul de auster, deci sunt ok.