Comisia de la Veneția recomandă desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), conform unui comunicat transmis de instituție.

Comisia de la Veneția a dat un aviz așteptat de coaliția de guvernare, având în vedere că ministrul Justiției, Stelian Ion, a sesizat Comisia Europeană pentru Democrație, încă din 29 martie, cu privire la SIIJ. Ministrul a trimis tot proiectul de lege adoptat inițial, la Comisia de la Veneția, pentru ca aceasta să dea aviz pozitiv sau negativ.

Prin decizia de azi, Comisia de la Veneția recomandă să se înlăture două articole din proiectul de lege votat deja de Camera Deputaților, unul dintre ele referinde-se la imunitatea procurorilor și judecătorilor în ce privește trimiterea în judecată. Este un amendament introdus de UDMR.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În prezent, Comisia de la Venția recomandă înlăturarea acestui articol și spune că salută intenția autorităților române de a reforma sistemul judiciar și de a reda atribuțiile procurorilor DNA și DIICOT de a investiga magistrații.

Proiectul este acum în Senat. Avizul era așteptat de liderii coaliției, pentru a se declanșa sesiunea extraordinară de către coaliție. E posibil ca opoziția să conteste la CCR proiectul de desființare a SIIJ, pentru că mai există un alt aviz al CJUE.