• Companiile care utilizează sisteme de IA cu risc ridicat la locul de muncă trebuie să respecte norme stricte, iar nerespectarea acestora poate atrage amenzi de până la 35 milioane de euro sau până la 7% din cifra de afaceri globală anuală.
  • Sistemele de IA sunt clasificate în patru categorii de risc (inacceptabil, ridicat, limitat și minim), iar cele destinate recrutării, evaluării performanței și gestionării relațiilor de muncă sunt considerate a avea un grad ridicat de risc.
  • Angajatorii trebuie să informeze lucrătorii despre utilizarea sistemelor de IA cu risc ridicat și să asigure că personalul este suficient pregătit pentru a le utiliza corect.

Companiile care achiziționează și utilizează sisteme de Inteligență Artificială (IA) cu risc ridicat în cadrul locurilor de muncă vor fi supuse unor reglementări stricte, conform unui regulament european adoptat recent. Conform analizei EY, publicată luni, angajatorii care nu respectă aceste norme riscă amenzi de până la 35 de milioane de euro sau până la 7% din cifra de afaceri globală anuală, pentru anul financiar precedent.

Regulamentul european clasifică sistemele de IA în patru categorii de risc: inacceptabil, ridicat, limitat și minim. „Utilizarea IA pentru a deduce emoțiile unei persoane fizice în sfera locului de muncă prezintă un grad de risc inacceptabil și este interzisă, fiind considerată o ingerință în valorile UE și în drepturile fundamentale”, explică consultanții EY. De asemenea, „sisteme de IA destinate recrutării, selecției candidaților, evaluării performanței și luării deciziilor legate de promovare sau încetarea relațiilor de muncă sunt considerate ca având un grad ridicat de risc, având un impact semnificativ asupra drepturilor lucrătorilor”.

Totuși, excepțiile sunt permise, iar unele sisteme de IA nu vor fi considerate cu risc ridicat dacă nu pun în pericol sănătatea, siguranța sau drepturile fundamentale ale persoanelor fizice. Totodată, aceste sisteme vor fi clasificate ca având un risc ridicat în cazul în care creează profiluri ale angajaților.

Recomandări

CRĂCIUNUL ESTE DESPRE PACE
APUNE ERA TIKTOK?
SCHIMBĂRI LA HYUNDAI
FDA APROBĂ ZEPBOUND
CE E NATO FĂRĂ SUA?
FILIPINE IA TYPHON

În ceea ce privește obligațiile companiilor, acestea trebuie să respecte instrucțiunile furnizorilor de sisteme IA, implementând măsuri tehnice și organizatorice adecvate. „Supravegherea acestor sisteme trebuie realizată de persoane competente, formate și autorizate, care pot interpreta corect rezultatele și pot decide să nu utilizeze sistemul de IA sau să anuleze rezultatele acestuia”, subliniază analiza.

De asemenea, angajatorii trebuie să asigure că personalul lor și alți operatori ai sistemelor IA dispun de cunoștințele necesare și să informeze lucrătorii despre utilizarea IA cu grad ridicat de risc. „Înainte de a implementa un astfel de sistem, angajatorii trebuie să informeze reprezentanții lucrătorilor și, la cerere, să le ofere explicații despre impactul acestora asupra deciziilor care le afectează drepturile fundamentale”, se menționează în raport.

Regulamentul 2024/1689, care stabilește norme armonizate pentru utilizarea IA, a intrat în vigoare la 1 august 2024, iar obligațiile pentru sistemele cu risc ridicat vor fi aplicate din 2 august 2027. Nerespectarea acestora poate atrage amenzi semnificative, inclusiv până la 15 milioane de euro sau 3% din cifra de afaceri globală anuală pentru sistemele cu risc ridicat. În plus, încălcarea reglementărilor privind protecția datelor poate duce la amenzi de până la 20 de milioane de euro sau până la 4% din cifra de afaceri anuală, în funcție de gravitatea încălcării.

Citește și