Conducerea PNL Argeș, urmărită penal de DNA. Ancheta vizează mai multe angajări la stat

Deputatul PNL Adrian Miuțescu. Deputatul PNL Adrian Miuțescu.
  • Direcția Națională Anticorupție a anunțat vineri dimineață că a început urmărirea penală pe a liderilor PNL Argeș.
  • Sunt vizați Gheorghe Adrian Miuțescu, deputat și președintele PNL Argeș, Gelu Tofan, președintele PNL Pitești și viceprimar al municipiului, și Cristian Mitrofan, vicepreședintele PNL Argeș.
  • Totodată, este urmărit penal și Ovidiu Chiru, comisar superior la ANPC Argeș.
  • Concret, Miuțescu ar fi intervenit pentru numirea în funcție a mai multor persoane agreate de partid în companiile de stat.

Adrian Miuțescu este acuzat de săvârșirea a opt infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, potrivit DNA.

Gelu Tofan este acuzat de sărvârșirea unei infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Cristian Mitrofan este acuzat de sărvârșirea unei infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Ovidiu Chiru este acuzat de instigare la una dintre infracțiunile de care este acuzat Adrian Miuțescu.

Astfel, potrivit rechizitoriului DNA, în perioada aprilie – iulie 2021 „suspectul Miuțescu Gheorghe Adrian, la instigarea suspectului Chiru Ovidiu, și-ar fi folosit influența și autoritatea ce decurg din funcția de președinte al Organizației Județene a partidului din care face parte, pe lângă conducerea Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului, pentru a determina numirea celui din urmă, dar și a unei alte persoane în funcții de conducere la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Argeș. Aceasta, în condițiile în care postul vizat de Chiru Ovidiu fusese ocupat prin concurs de o altă persoană”.

„În aceeași manieră, Miuțescu Gheorghe Adrian ar fi procedat pentru numirea unei persoane într-o funcție de conducere la Protecția Consumatorilor Regiunea Sud-Muntenia și de mutare a sediului Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Sud-Muntenia de la Ploiești la Pitești.

În perioada iulie-august 2021, suspectul Miuțescu Gheorghe Adrian și-ar fi folosit influența și autoritatea ce decurg din funcția menționată în mod direct pe lângă un înalt demnitar pentru menținerea/numirea în funcțiile de inspectori școlari și directori de școli a unor persoane agreate de partid, aceste influențe fiind exercitate și la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Argeș”, mai spun procurorii DNA.

„Suspectul ar fi procedat similar, în cursul lunii februarie 2020, precum și în lunile aprilie și august 2021, pe lângă conducerea Companiei Naționale Poșta Română în scopul angajării unei persoane la această instituție, respectiv a numirii unei alte persoane într-o funcție de conducere la nivel județean”, mai arată DNA.

Potrivit DNA, în perioada iulie – august 2021 „suspectul Tofan Gelu și Mitrofan Cristian și-ar fi folosit influența și autoritatea ce decurg din funcțiile ocupate in partid, pe lângă persoane din Inspectoratul Școlar Argeș, în scopul menținerii unei anumite persoane în funcția de inspector școlar sau în scopul numirii aceleiași persoane ca director la un liceu, prin eludarea procedurilor legale, precum și pentru numirea în funcția de directori de școli a unor persoane agreate de partid”.