• Poliția sud-coreeană a anunțat arestarea șefului firmei de monedă virtuală, numit doar Lee, și a ofițerului de armată, căpitanul B.
  • Cei doi bărbați au fost arestați la începutul acestei luni.
  • Un ofițer activ din armata sud-coreeană a fost recrutat în cadrul presupusei operațiuni de spionaj.

Poliția din Coreea de Sud a arestat două persoane suspectate că au divulgat secrete militare către o persoană despre care se crede că ar fi un agent nord-coreean. Directorul executiv al unei burse de criptomonede și un ofițer de armată au divulgat detalii de conectare pentru comandamentul militar comun al Coreei de Sud, potrivit poliției.

Ei sunt acuzați că au primit sume mari de bani în schimb. Coreea de Nord și Coreea de Sud au fost blocate într-o relație tensionată încă de când au purtat un război între 1950-1953.

„Acesta este primul caz în care un ofițer în activitate și un civil aflat sub ordinele unui agent nord-coreean au conlucrat și se descoperă spionajul de secrete militare”, a declarat poliția. Se presupune că un ceas cu cameră de luat vederi și un dispozitiv USB au fost folosite pentru a-i oferi agentului acces la date între ianuarie și martie.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Cei doi bărbați din Coreea de Sud au fost arestați la începutul acestei luni. Locul unde se află și identitatea presupusului agent nord-coreean sunt neclare. Procurorii și poliția sud-coreeană au anunțat joi arestările șefului firmei de monedă virtuală, numit doar Lee, și a ofițerului de armată, căpitanul B. Ambii sunt acuzați de încălcarea Legii privind securitatea națională a țării.

Autoritățile susțin că omul de afaceri a fost abordat pentru prima dată în iulie 2021 pentru a încerca să „recruteze un ofițer în activitate pentru a investiga secrete militare”. În luna următoare, el l-ar fi abordat pe căpitanul B, promițându-i că îl va compensa cu Bitcoin în schimbul unor secrete militare la ordinul presupusului agent nord-coreean. Ulterior, ofițerul de armată din Coreea a fost de acord să ia parte la operațiune și să divulge informațiile, potrivit poliției.

În ianuarie, Lee a cumpărat „o cameră ascunsă de tip ceas” și a trimis-o căpitanului B prin curier, care a reușit apoi să aducă camera la baza sa, a relatat agenția de știri Yonhap. Lee a cumpărat apoi părți ale unui dispozitiv de hacking de tip USB, cunoscut sub numele de „poison tap”, care i-a permis agentului să aibă acces de la distanță la datele de pe laptopul său. Printre acestea se numărau și credențialele de acces la sistemul de comandă și control comun al armatei sud-coreene, potrivit poliției.

Ofițerul a primit 48 de milioane de woni coreeni (37.938 de dolari; 30.203 lire sterline) în valoare de bitcoin pentru rolul său în operațiune, în timp ce Lee a primit 700 de milioane de woni în monedă virtuală, au declarat procurorii.