• Un angajat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie este acuzat de luare de mită, după ce ar fi cerut 15.000 de euro pentru a-şi face treaba.
  • După „negocieri”, a acceptat 12.000 de euro în două tranşe, de la un antreprenor care urma să încheie cu DNA un contract cofinanţat de OLAF.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au decis reţinerea pentru 24 de ore, începând de marţi, a lui Nicolae Răzvan Despa, specialist în cadrul DNA, acuzat de luare de mită.

Procurorii DNA spun că în perioada 15 septembrie 2021 – 16 noiembrie 2021, Nicolae Răzvan Despa ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 15.000 euro şi, după mai multe „negocieri”, ar fi acceptat promisiunea sumei de 12.000 euro (plătibilă în două tranşe), în legătură cu îndeplinirea unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu.

„Concret, banii respectivi ar fi fost pretinşi în legătură cu un contract de achiziţie publică pe care omul de afaceri intenţiona să îl încheie cu Direcţia Naţională Anticorupţie în cadrul proiectului „Continuarea dezvoltării capacităţii tehnice a D.N.A în investigarea infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale U.E” cofinanţat de OLAF în cadrul programului Hercule III Technical Asistance. (…) La data de 16 noiembrie 2021, inculpatul Despa Nicolae Răzvan a primit de la omul de afaceri 30.000 de lei (echivalentul a 6.000 euro), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, arată DNA într-un comunicat transmis miercuri.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Angajatului DNA i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, iar miercuri urmează să fie prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.